Как да съхраним червеното цвекло

Как да съхраним червеното цвекло
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

За да съхраните червеното цвекло в продължение на няколко месеца, трябва преди всичко да го сортирате. Отстранете повредените глави цвекло – ударени и изгнили.

Използвайте ги за приготвяне на сок или салати, тъй като те не могат да бъдат съхранявани. След като сортирате цвеклото, не го мийте. Ако го измиете, главите ще започнат да гният.

След като вече сте приключили с подготовката на червеното цвекло, отрежете с остър нож листата на всяка глава, за да не изсмукват влагата от главите.

Оставете всички глави цвекло в проветриво помещение, за да изсъхнат. Докато цвеклото съхне, то не трябва да е изложено на прякото въздействие на слънчеви лъчи.

Как да съхраним червеното цвекло

Червеното цвекло се съхранява най-добре в мазе, тъй като там няма възможност за проникване на слънчева светлина, а температурата е ниска. Друг вариант е да го съхранявате в стая, която не е прекалено топла, за да не прорастват главите.

За да съхраните добре червеното цвекло, ще ви е необходима касетка, пълна с пясък. Преди да се използва за съхраняване на цвекло, пясъкът трябва да е изсушен на слънце.

Пясъкът се изсипва на плътен слой на дъното на касетката, отгоре се нарежда цвеклото и отгоре се изсипва още пясък. Той предпазва цвеклото от прекалено бързото изпарение на влага, предпазва от гниене и плесен.

На всеки две седмици трябва да преглеждате цвеклото и ако видите, че прораства, отрежете покълналото, за да не извлича влагата. Главите цвекло, които завяхват, трябва да се махнат от пясъка.

При възникване на гнилостен процес по някоя от главите, веднага я отстранете от пясъка, изрежете повредената част и използвайте здравата за приготвянето на салати.

Можете да съхранявате цвеклото, ако го наредите на сухо тъмно място във вид на висока пирамида, като между редовете се сипва слой пясък. Той трябва да е толкова плътен, че главите да не се допират.

Рейтинг

5 1
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати