gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво вино за какво месо е подходящо

Какво вино за какво месо е подходящо

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Какво вино за какво месо е подходящо
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.
Виж ››

Има неписано правило, че бялото вино е подходящо само в съчетание с бяло месо, а червеното – само в съчетание с червено месо. Това мнение дълги години е действало като ограничител за много любители на вкусните трапези, заради който съчетанието на вината и месата е било недостатъчно изискано и подходящо.

Ордьоврите, които подготвят човек за основното ястие, трябва да са леки и ненатрапчиви, но да разпалват апетита. Затова с ордьоврите е най-подходящо да бъде сервирано леко сухо вино. Сладките вина потискат вкусовите рецептори и така вкусът на ястията не може да бъде усетен напълно. Класически аперитиви са шампанизираните вина.

Към морските дарове и особено към стриди е подходящо бялото вино с мек вкус и изискан аромат без рязка киселинност. Розето е подходящо за риба, а също така и бялото вино. Ордьоврите, в които има елемент на тесто, се поднасят с розе.

Пушената риба се съчетава перфектно с леко бяло вино, леко червено вино или розе с едва доловими подправки. Мазната риба се съчетава със силно бяло вино.

Какво вино за какво месо е подходящо

Бялото пилешко месо със сос е подходящо да се поднесе с червено вино. Към печеното месо е подходящо абсолютно всяко вино. Мекият вкус на ястието ще засили аромата и вкуса на виното.

Но към месо с по-изразен вкус, например патешко или гъше месо, се сервира бяло вино. Белите меса със сос с подправки се поднасят с тръпчиви червени вина.

Китайската храна се сервира със сладко червено вино, както и със сухо бяло вино. Ястията от телешко или агнешко се сервират с качествено червено вино – най-подходящо е Каберне Совиньон. Птичето месо, особено това на пъдпъдъци, се поднася с плодово вино.

Задушеното телешко месо се поднася с червено вино, тъй като тази напитка помага за изразяването на вкуса на ястието. Свинското месо се съчетава с всяко вино, както и пуешкото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати