На каква температура да съхраняваме продуктите в хладилника

Замразени зеленчуци

Навярно знаете как работи консервирането на храните и каква е целта на хладилника - да се забави растежът на бактериите. Целта на фризера е напълно да спре растежа на бактериите чрез замразяване.

Навярно щяхме да замразяваме всичко, ако можехме, но някои храни се променят драстично, когато ги замразим - марули, ягоди, мляко и яйца, а това са само няколко от продуктите, които не се замразяват. Също така би било неудобно да размразяваме течности всеки път, когато искаме да пием нещо.

За това ако искате вашият хладилник да бъде студен, но не толкова студен, че да замразява нещата или да ги преохлажда, трябва да поддържате определена температура в него.

Предпочитаната температурата е някъде между 1.7 и -3.3 градуса по Целзий. Всяка по-висока от този диапазон температура ще накара храните да се развалят твърде бързо (тя също представлява проблем, свързан с хранителни наравяния). Нещо друго по-ниската температура пък ще доведе до замразяване и пак се превръща в проблем.

Семейство готви

Според Американската агенция за храните и лекарствата и Службата за инспекция на храните, хладилникът трябва да поддържа температура до и около 4 градуса или по-ниска, като това е един от най-ефективните начини за намаляване на риска от хранителни заболявания.

Микроорганизмите растат по-бързо при по-високи температури, показва проучване. Поддържането на постоянна температура в хладилник от около 4 градуса или по-ниска, помага за бавен растеж на тези вредни микроби.

Винаги съхранявайте в хладилника всички продукти или ястия, веднага след като се приберете от магазина или сготвите. Никога не позволявайте сурово месо, птиче месо, яйца, готвена храна, или нарязани пресни плодове и зеленчуци да стоят на стайна температура повече от два часа, преди да ги сложите в хладилника или фризера. Това увеличава риска от развитието на бактерии.

Използвайте термометър за хладилник, за да бъдете сигурни, за постоянната температура в него. Винаги храната се маринова в хладилника или се опакова в херметически затворени съдове.

Никога не размразявайте храна при стайна температура. Размразете храната в хладилника. Ако ще готвите храната веднага, за бързо размразяване, размразете в микровълновата фурна или поставете храната в херметически затворена опаковка и потопете в студена вода.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати