Как да си приготвим домашна майонеза

Видове майонеза

Както при всякакви други хранителни чудеса, така и при майонезата е ясно, че домашна е най-вкусна. Но за да успеем да я направим плътна, без усещането на отделните съставки и вкусна е нужен майсторлък, който не се отдава на всяка домакиня. Успокоителното е, че ако не се получи, винаги можем да си купим от магазина.

Но не се отказвайте лесно – всичко се получава с опити. Най-важният съвет за направата на вкусна домашна майонеза е да я разбиете добре, но в днешно време вече спокойно можете да използвате блендер или пасатор – те ще ви отменят достойно.

Миксерът не е добра идея, защото пасаторите и блендерите имат ножове, които ще възпрепятстват пресичането на майонезата. Другото, което трябва да вземете под внимание е да не използвате яйца, които да са абсолютно пресни и непосредствено сте извадили от хладилника – оставете ги на стайна температура да се отпуснат.

Млечна майонеза

Необходими продукти: 1 ч.ч прясно мляко, 2 ч.ч. олио, щипка сол, ¼ ч.л. лимонтузу

Начин на приготвяне: Разбивате всички продукти заедно. Получената майонеза става много вкусна, доста по-лека от другата, която съдържа яйца. Имайте предвид, че може да стене доста течна като консистенция.

Домашна майонеза

Майонеза с яйца

Необходими продукти: 3 яйца, олио, 1 ч.л лимонтозу, 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне: Слагате продуктите в компотен буркан, като мазнината трябва да бъде до горната свивка на буркана. Започвате да разбивате с пасатор като е много важно, за да се получи добра майонезата, да разбивате постепенно отдолу нагоре. След като продуктите се уеднаквят майонезата е готова. По желание може да си добавите горчица, чесън на прах, някакви ядки.

Ако не разполагате с пасатор или блендер, можете да я разбиете и ръчно, но е добре да бъркате само в едната посока – иначе има опасност майонезата да не се получи, защото се е пресякла.

Майонеза с босилек

Необходими продукти: 1 яйце, 1 ч.ч олио, ½ ч.л лимонов сок, босилек, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Първо разбивате яйцето заедно с лимоновия сок и солта, постепенно добавяте олиото на тънка струйка. Накрая слагате подправките и обърквате докато се разнесат. Можете да добавите и други подправки, например счукан чесън и малко къри.

Рейтинг

5 4
4 5
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Вкусотия
Вкусотия
09.02.2015 12:03
Направих млечна майонеза и стана перфектна много ми хареса. :-)
0
0
стефка
стефка
24.02.2014 13:05
Нужно ли е толкова много олио
0
0
Стефан
Стефан
05.10.2014 09:33
Ами такава е рецептата. Може и с по-малко олио - става по-лека и по-мека. С повече олио е по-твърда.
2
0
Людмила
Людмила
03.12.2013 12:17
направих и аз за първи път майонеза.получи се супер.пробвах обаче с цяло яйце а не само с желтъка,добавих малко отцет разбърках много добре с пасатора с железни ножчета и после помалко добавях олиото и то си се сгъсти без някъкъв пролем малко сол и готово.само че се усещаше вкуса на олиото ако някой даде съвет как да се премахне вкуса на олиото ще съм многоо благодарна.пробвах отделно с зехтин не ми хареса,можеби жехтина ми не беше подходящ.
2
0
Стефан
Стефан
15.02.2014 07:37
Вероятно олиото не е добре рафинирано или е престояло. Аз скоро попаднах на такова. Опитай първо на вкус и тогава бъркай майонеза.
0
0
Гената
Гената
14.01.2014 11:44
Пробвай с хубаво олио.Зехтин се слага много малко ако искаш само за да овкуси,иначи само със зехтин ще горчи.
2
1
Станислав
Станислав
14.10.2013 21:18
добре де ако си сложил вси4ки съставки и неще да се згастява какво правим
0
0
Стефан
Стефан
15.02.2014 07:45
Ако ползваш пасатор или друг механичен уред, напор. миксер, задължително трябва да се сгъсти. Ако не, то вероятно майонезата е пресечена. Тогава колкото и да бъркаш, все си остава течна. Ако това се случи, първо се опитай да откриеш грешката си, защото не може да вършиш едно и също, а да очакваш различни резултати. Почисти съдовете и направи майонеза с 1 яйце, като спазваш всички условия и най-вече пасатора първо да разбие яйцето и тогава да започне да засмуква и олио. Това може да стане само ако олиото е над яйцето и пасатора се задържи в най-долно положение, опрян в дъното за 10-15 сек. Когато се получи гладка емулсия, започни да издигаш. Стане ли майонеза, при непрекъснато бъркане, може и с миксер с бъркалки, на тънка струя прибавяй пресечената майонеза и тя ще се оправи, става си идеална. И това съм го правил доста пъти. Успех!
2
1
Стефан
Стефан
21.09.2013 10:30
Между впрочем, съветите на Диан също са много полезни. Не съм съгласен само с това, че с пасатор с ножове се пресича - по-долу обясних причините за пресичането, а с ръка ако още в началото плиснете повече олио, пак може да се пресече.
0
0
Стефан
Стефан
21.09.2013 10:20
Като любител на майонезата, искам и аз да дам свето мнение.
Майонеза правя от 11-12 годишен (а вече съм на 57). Майка ми помагаше, а аз бърках с дървена лъжица с часове, в една посока и добавях олиото отначало капка по капка. Използвахме само жълтъци. После с миксер. След като се разбият жълтъците, олиото се сипва отначало на тънка струя (при непрекъснато разбиване), а после и по повечко.
От много време обаче я карам с пасатор с ножове. Отначало имаше и провали, но последните години се получава на 100%, при това с цели яйца. Яйцата вземам директно от хладилника, както са студени. Но поради високата производителност и бързото смесване при използване на пасатор, трябва да се съобразим с някои особености. Олиото не трябва да се смесва бързо с яйцата. Ето някои важни правила:
1. Установих, че оптималните пропорции са на едно яйце да се добавя олио до 200 мл общ обем. Например 2 яйца и олио до шийката на конфитюрен буркан 400 мл. или 4 яйца и олио до шийката на компотен 800 мл. буркан. С повече олио майонезата става по-твърда, но ако се разбие докрай Ако не се разбие напълно става по-мека, но твърде мазна. С малко олио не може да се сгъсти достатъчно. Все пак е въпрос на предпочитания.

2.Първо се слагат внимателно яйцата на дъното на съда. Важно условие: Яйцата да покриват дъното. Ако на дъното има и олио, вероятността за неуспех е голяма. Аз при опити да направя майонеза с 2 яйца в компотен буркан се сблъсках с 90% провал. Същата технология, но в конфитюрен буркан става винаги. Сега използвам чашата, която върви с пасатора.
Поставете сол. Лимонена киселина или сок от лимон. Ако обаче е купешки, а не изстискан от мен, предпочитам лимонтозуто - съдържанието е същото, но без излишни добавки. По желание - 1 ч. л. дижонска горчица, чесново брашно, чер пипер или каквото там си искате. Долейте внимателно олио до нужния обем, без то да се смесва с яйцата.

3. Спуснете ножа на пасатора до дъното. Включете на макс. и задръжте !!! пое 10-15 секунди, докато се получи гладка смес на дъното. ТОВА ЗАДЪРЖАНЕ СЪЩО Е ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ! Вдигайте бавно нагоре пасатора и после с бавни движения нагоре-надолу разбийте, докато се сгъсти. Обикновено става толкова гъста, че Трябва от време на време на се премесва с лъжицата, за да я достигне пасатора.

4. Наливате една малка студена, двойна или тройна, поднасяте на масата и... да Ви е сладко. Аз преди разделях на три и с едната част-хайвер с грис, с другата - руска салата, а третата смесвах с цедено кисело мляко и подправки. По Коледа това беше задължителна част от трапезата.
7
0
Диан
Диан
30.06.2013 18:39
Напълно вярно е че пасаторът не бива да е с ножове- 80 % ще ви се пресече майонезата.
Съотношението между яйца и олио е важно.
Ако искате тежка и мазна майонеза сложете 3 яйца на буркан олио. Ако искате супер гъста майонеза слагайте малко яйца. Едно яйце на буркан и пасаторът ви ще прегрее. Става толкова гъста че може да си направите топчета от нея :)
Пресечената майонеза винаги може да оправите като разбъркате едно яйце със 100 грама олио - това не се пресича никога. После с бъркалка за яйца бъркате и добавяте пресечената майонеза като е за предпочитане да добавите първо твърдата част и после течността (няма да има твърда част и течност ако сте прекалени оптимисти и не спирате да въртите пасатора след като сте видяли че майонезата се пресича).
С ръка никога не се пресича, но и не става толкова гъста колкото с пасатор. Успех.
1
3