С какво се съчетава царевицата

Пълнени домати с царевица

Царевицата може да се съчетае прекрасно с почти всички ястия, които са традиционни и които най-много се приготвят в българските домакинства. Отива много на вкуса на картофи, ориз или каквито и да било видове зеленчуци. Естествено, не е особена подходяща добавка към бобовите растения, макар че и тук може да се направи компромис, стига това да е по-вкуса ви.

Можете спокойно да съчетаете царевица с месо и изобщо няма да сбъркате, ако добавите към плънката за пиле или пуйка и малко царевичка.

През пролетния и летен сезон, когато на особена почит на трапезата са зелените салати и марули, чудесна добавка е царевицата. Може да добавите и домат или пък да я оставите само зелена салата с царевица. Подходящо е също и съчетанието с риба тон, заедно с марулята и царевицата.

Ориз със зеленчуци и царевица

В по-студеното време, когато зелето се консумира все още прясно, също можете да се възползвате от наличието на царевицата – нарежете зеле на тънки пръчици, настържете морков и добавете краставица и царевица. Ще получите вкусна и свежа салатка, която всъщност е подходяща за всеки сезон и е чудесна за мезе към ракия.

Когато приготвяте ориз със зеленчуци, задължително добавете и царевица – по този начин ще направите и цветовете на ястието с един повече. Както знаем, важен е не само вкусът, а и начинът, по който изглежда една гозба. А жълтото ще допълни палитрата от зелена и червена чушка, гъби (които добиват кафяв цвят), червен домат, оранжев морков, черни маслини и др.

Салата с риба тон и царевица

Определено царевицата не е помощник за отслабване, но пък в умерено количество и като добавка, не е толкова фатална за фигурата. Можете да я добавяте към всякакви салати и основни ястия, дори към запеканки – с или без месо.

Тъй като засища бързо, не е необходимо да се добавя много към конкретното ястие. В някои краища на света, добавят царевицата и към супи, но у нас не е толкова популярна като добавка към този вид ястия. Тук се използва повече за салати, може да се поръси и като завършек върху блат за пица.

Да не оставяме на заден план и широко използваното в кулинарно отношение у нас царевично брашно, от което се прави качамак. Царевицата може да бъде консумирана и самостоятелно – сварена и подправена с малко сол или пък с малко настъргани ароматни сирена. От нея могат да се направят и пуканки.

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати