gotvach.bg»Статии»Кулинария»Вкусни предложения от португалската кухня

Вкусни предложения от португалската кухня

Порттугалска кухня

Португалската кухня е сочна и свежа. Много хора смятат, че наподобява испанската, но определено не й липсват собствени специалитети.

Климатът в Португалия е мек и благодарение на географското си положение страната има благоприятни условия за риболов, отглеждане на зеленчуци и южни плодове. Отделните провинции се отличават със свои собствени традиционни ястия. Любопитно е, че в едни се използва слънчогледово олио, а в други - свинска мас.

Морски дарове

Приготвят се ястия от телешко, свинско, птици, дивеч и риба, комбинирани с картофи и домати. Португалците често сервират и ориз – като гарнитура на основните ястия, и като продукт, с който се правят различни десерти.

Важно роля в португалската кухня играят и яйцата, които се срещат и като самостоятелно ястие, и за приготвяне на закуски, супи, сосове и основни ястия.

Месо

Зеленчуците също се радват на голяма кулинарна почит. Но когато ги използват за салата, вместо пресни, месните кулинари ги предпочитат задушени, варени или запечени.

Към тях се посяга предимно, за да се задоволи глада, но често служат и за гарнитура. Тук не може да не споменем и ястието с името feijoada, базирано на боб, месо и други зеленчуци.

Агнешко с картофи

Най-консумирани са доматите, лукът, чушките, чесънът и маслините. Португалците обожават да ядат риба и морски дарове. В националната кухня се използват и много подправки, все пак Лисабон е бил център на европейската търговия.

Дълго време подправянето на ястията с канела, индийско орехче и карамфил е било привилегия на богатите в Португалия, докато сега е достъпно за всички.

В страната традиционно се закусва с плодове, зеленчуци и кафе, на обяд се сервират салати и супи, а най-важното ядене, подобно на много западни страни, си остава вечерята. Тогава се събира цялото семейство.

За най-известното ястие на португалската кухня се смята сушената и осолена треска Bacalhau. Има вярване, че португалците притежават толкова начини за приготвянето й, колкото дни има годината.

Измежду рецептите може да срещнем гарнитура от броколи, царевица, лук, чушка, карфиол и грах и много, много други.

Друго характерно ястие зелената супа caldo verde, която се приготвя в северните области на страната. Готви се от зелеви листа наричани couve gallega. Португалците я консумират и с т.нар. младо зелено вино verde, което е идеално за летните, топли вечери.

Чудесен е и царевичният им хляб broa de milho, както и известните на цял свят пикантни наденички chorizo. Ако планирате пътуване до Португалия, непременно ги опитайте!

И понеже говорим за Португалия, не може да не споменем долината Douro и нейното вино Порто. Ценителите го смятат за най-доброто червено вино в света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати