Италианска шунка - какво я прави неповторима
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Италианска шунка - какво я прави неповторима

Италианска шунка - какво я прави неповторима

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Италианска пунка
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

Най-прочутата италианска шунка се нарича прошуто. Още от средните векове с големи парчета шунка са били правени дарения на епископите.

Прасетата, които се угояват за приготвянето на прочутата италианска шунка, се хранят със суроватка от пармезан. Една от най-популярните в цял свят разновидности на прошутото е пармската шунка.

Според специалисти невероятният вкус на пармската шунка се дълги на особеностите на местния въздух и климат, както и в специалната технология на приготвяне на шунката от Парма.

Пармската шунка се е появила преди векове и до днес се произвежда в селцето Лангирано, което се намира на няколко километра от Парма.

За производството на тази шунка се използват само три породи прасета. Те трябва да са отгледани в определени италиански региони, за да са подходящи за създаването на пармска шунка. Животните трябва да са на възраст не по-малко от година и да тежат не по-малко от 150 килограма.

Благодарение на суроватката от пармезан, с която се обогатява храната на тези животни, месото им става с леко сладък вкус и много меко.

Прошуто

Шунката се прави от бутове, които се държат в бурета, пълни със сол. След известен период от време те се преместват в хладилник, а след това узряват за дълъг период, като периодично се подлагат на въздействието на вятъра. Този период трае от 14 месеца до 2 години.

Младото прошуто е много меко и нежно на вкус, направо се топи в устата. Прошутото, което е узрявало 18 месеца, е с по-голяма плътност, но също е с нежен вкус.

След узряването на прошутото специалисти по качеството пробиват бута с игла от конска кост, която поема аромати. По аромата на шунката се определя степента и на узряване и качеството й. Шунката, която се определи като перфектна, получава клеймо във вид на херцогска корона.

Пармската шунка се продава обезкостена или с кост. След като се отреже парче от бута, той се намазва със зехтин, за да не изсъхва.

Италианската шунка от Сан-Даниеле има малко по-солен вкус, но също е много изискана и любима на много хора по света. Тя се различава от пармската шунка по това, че се осолява по-дълго време. Тази шунка се произвежда само в Сан-Даниеле. Прасетата, които се използват, живеят на свобода и се хранят предимно с жълъди.

За класическо съчетание се смята прошуто с круши, ананас, смокини или парченца пъпеш.

Бреазолата е пушена шунка от телешко месо. Тя се произвежда в Ломбардия. Месото се осолява и след това се оставя да се изсуши. Бреазолата е с изискан аромат и приятен солен вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мария Богданова
мария Богданова
21.02.2014 18:33
От българските продукти няма по–хубави !Многовековна традиция !
0
0