Разделно хранене по системата на Шелтън

Разделно хранене
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Доктор Хърбърт Шелтън е един от най-големите привърженици на разделното хранене. Той е американец и е специалист по нетрадиционна медицина. Д-р Шелтън твърди, че за преработването на различните храни са необходими и различни видове храносмилателни сокове.

За да се преработят въглехидратни храни, според Шелтън е необходима алкална киселина, а за преработка на белтъчините – солна. Смесването на различни видове храни, за които са необходими различни храносмилателни сокове, забавя храносмилането и дори го влошава. Съчетаването на различни храни определят схемата на разделното хранене, а ето и какви са съветите и препоръките на д-р Шелтън за храненето и смесването на храните:

1. Не се препоръчва консумацията на десерти – според правилата на Шелтън десертите единствено затормозяват преработката на храната, приета преди това.

2. Консумацията на мляко не бива да се съчетава с консумирането на каквито и да било други храни. Позволено е от време на време съчетанието на мляко и кисели храни.

3. Не бива да се смесват кисели храни и скорбяла. Освен това скорбялата не бива да се консумира и със захари, както и с други скорбялни храни. Изяждането на повече от един вид скорбялна храна едновременно може да претовари организма и от там да се получи преяждане, вследствие на което и ферментация.

Разделно хранене по Шелтън

4. Белтъчините не могат да се смесват с кисели храни, със захари, със скорбяла, с други белтъчини, с мазнини. Най-ефективно белтъчните храни се преработват, когато се консумират самостоятелно и то само по един вид. Позволено е единствено да ядете два вида ядки или два вида месо, но не на едно хранене и месо и ядки.

5. Дините и пъпешите не се смесват с други храни. Макар че са изключително полезни, съчетанието им с други храни не се препоръчва. Смесването им с каквато и да било друга храна пречи на организма да ги преработи, вследствие на което те засядат в организма е се образуват газове.

6. Единственото, което може да се съчетава с всички, са зелените зеленчуци.

Пържола

Разделното хранене по системата на Шелтън включва следното класифициране на различните видове продукти:

1. Въглехидрати - продукти с голямо (макаронените изделия, хляб, ориз и зърнени продукти, картофи и тиквички, тиква, бобови храни с изключение на соята) и умерено съдържание на скорбяла (ряпа, моркови, цветно зеле, цвекло; сладки плодове - банани, сушени плодове и сладко грозде; захарни храни – мед, бонбони, конфитюр, бяла захар, сладка и сиропи).

2. Белтъчни хранияйца, ядки, соя, фъстъци, маслини, сирене и извара, нетлъсти маса и риба.

Риба

3. Мазни храни - животински и растителни мазнини, сметана, както и тлъстите меса и тлъстата риба.

4. Зелени и нескорбялни зеленчуцикраставици, лук, чесън, магданоз, спанак, зеле, патладжан, репички, грах, чушки (не люти) и др.

5. Плодове и зеленчуци - киселидомати, сливи, цитрусови плодове.

6. Плодове, определени като полукисели – сладки ябълки, смокини, кайсии, праскови и др.

Както всеки режим на хранене и този има привърженици и критици. Една от най-силните критики е в това, че когато сядате на трапезата, вашият стомах не знае какво има приготвено в чинията пред вас.

С други думи стомахът е произвел и солна киселина, и алкални ферменти. Ако се храните разделно по метода на Шелтън, единият вид сок, който стомахът ви е произвел, ще е попаднал там напразно, а това ще доведе след себе си проблеми със стомаха.

Привържениците пък твърдят, че от този режим не само се отслабва, а и се предпазваме от много болести. Ако сте решили да се обърнете към разделното хранене и режимът на Шелтън, на-добре потърсете специалист за съвет.

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати