Пролетни рецепти с лапад

Пролетни рецепти с лапад

Супа от лапад

С лапад можете да приготвите свежи ястия, пълни с витамини. Такова ястие е пюрето от лапад.

Необходими продукти: 1 килограм лапад, 5 супени лъжици масло, 3 супени лъжици брашно, чаша и половина прясно мляко, 2 твърдо сварени яйца, 4 сурови яйца, 4 филии хляб, сол и черен пипер на вкус.

Пюре от лапад

Начин на приготвяне: Лападът се измива, изчиства се и се нарязва на ситно. Сварява се до омекване в солена вода и се отцежда.

В тиган се запържва брашното в нагорещеното масло до златисто. Добавя се прясното мляко при непрекъснато разбъркване.

Добавя се свареният лапад и всичко къкри на бавен огън около десет минути. На няколко пъти се разбърква с дървена лъжица, за да не загори.

Лапад с картофи

В това време се запичат филиите хляб, като върху всяка се чуква по едно яйце. Пюрето се сервира, поръсено с настърганото сварено яйце, със сол и черен пипер на вкус, и с една филия със запечено яйце върху нея.

Лапад с картофи е вкусно и хранително ястие.

Необходими продукти: половин килограм лапад, 5 средно големи картофа, 2 яйца, 1 кисело мляко, сол и черен пипер на вкус.

Кюфтенца с лапад

Начин на приготвяне: Лападът се измива, почиства се и се нарязва на ситно. Сварява се до омекване в солена вода и се отцежда. В това време се сваряват картофите до омекване. Обелват се, нарязват се на кръгове и се редят в намазана с мазнина тава.

Пекат се до златисто, отгоре се разпределя лападът и всичко се залива с разбитите яйца с киселото мляко. Пече се до почервеняване на заливката.

Кюфтенцата от лапад са много вкусни и приятно свежи.

Необходими продукти: 1 килограм лапад, 200 грама спанак, 2 връзки магданоз, 200 грама натрошено или настъргано сирене, 4-5 супени лъжици брашно, 1 чаша олио, 3 яйца, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Спанакът и лападът се нарязват на ситно и се сваряват в солена вода до омекване. Отцеждат се и се добавят яйцата, солта, черният пипер, сиренето и брашното.

С помощта на две лъжици се оформят кюфтенца, които се пържат в нагорещеното олио. След като кюфтенцето се пусне в мазнината, се притиска, за да стане по-плоско и широко. Пържат се до златисто от двете страни.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати