Здравословни рецепти с киноа

Рецепти с киноа
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
8.47 лв.
Виж ››

Киноа е сравнително нов продукт за повечето домакини у нас, но те трябва да знаят, че този ценен продукт съдържа много полезни вещества. С киноа може да се приготвят здравословни ястия.

Топлата салата от булгур и киноа е вкусна и здравословна.

Необходими продукти: 50 грама киноа, 100 грама булгур, 1 морков, 1 червена чушка, 1 стрък целина, 1 връзка зелен лук, половин лимон, 50 грама кашкавал, 30 милилитра зехтин, босилек и сол на вкус.

Салата с киноа

Начин на приготвяне: Киноа се сварява за около 12 минути, като се залива с гореща вода в съотношение едно към две. Отцежда се през гевгир. Булгурът се сварява до омекване и се отцежда.

Измитият и обелен морков се нарязва, чушката и целината се нарязват и се запържват за около 5 минути. Добавя се босилекът. Добавят се булгурът и киноа, полива се със сок и лимон, добавя се сол.

Табули с киноа

Всичко се разбърква добре 1 минута, маха се от котлона и се премества в дълбока салатиера. Поръсва се с настърган кашкавал и нарязан на ситно зелен лук.

Салатата от киноа и скариди е вкусна, здравословна и перфектна за любителите на морски дарове.

Необходими продукти: 100 грама киноа, 100 грама грах, 3 домата, 200 грама сварени скариди, магданоз, лимон и зехтин на вкус, сол и черен пипер на вкус.

Киноа с нахут

Начин на приготвяне:Киноа се сварява в 300 милилитра солена вода за 15 минути. Прецежда се, измива се със студена вода и се оставя да се охлади. Грахът се сварява и се отцежда.

Доматите се нарязват на кубчета, магданозът се реже на ситно. Киноа се смесва с граха, доматите, магданоза, скаридите, лимоновият сок и зехтина.

Салатата се оставя да престои един час в хладилника и се сервира, като се поръсва с черен пипер и сол на вкус.

Запеканката от киноа и спанак е вкусна и здравословна.

Необходими продукти: 450 грама спанак, 3 супени лъжици галета, 2 чаена лъжички зехтин, 1 глава лук, щипка розмарин, 2 скилидки чесън, щипка едър лют червен пипер, 2 чаени чаши сварена киноа, 1 чаша извара, 2 яйца, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Фурната се загрява до 170 градуса, подходяща тава се намазва с мазнина и се ръси с галета. Спанакът се бланшира във вряща вода 10 секунди. Вади се в купа, в която има студена вода с лед.

Когато спанакът изстине, се отцежда и се реже на ситно. В зехтина се запържват нарязаните лук и чесън, добавя се червеният пипер и розмаринът. Пържи се около 8 минути на среден огън.

В купа се смесват лукът, спанакът, киноа, изварата, яйцата и всичко се излива в тавата. Пече се до златисто и се сервира топла.

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати