gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Традиционни български супи

Традиционни български супи

Шкембе чорба
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Традиционните български рецепти са се формирали векове наред и всекидневно присъстват в бита ни. Традициите в овкусяването и изградените методи и техники за приготвяне представляват синтез от европейската и азиатска кухня.

Българската кухня е много богата на супи. Традиционните са зеленчуковите, месните и рибните. Някои от тях се приготвят според сезона. И понеже страшно много обичаме нашенските супи, решихме да ги съберем на едно място и да ви ги представим.

Таратор – Типично сезонна студена супа, приготвена от кисело мляко, с нарязани на ситно краставица, олио, сол, копър и чесън.

Бобена чорба

Супа топчета – Така обичаната супа, имаща в състава си дребни кюфтенца.

Пилешка супа – Пилешката супа се приготвя навсякъде. В селските семейства се използва прясно заклана кокошка. Застройва се с кисело или прясно мляко, яйце, зеленчуци и фиде.

Боб чорба – Бобът е култура, която се приготвя във всяко едно домакинство, поне по няколко пъти на месец. Представлява чорба от сварен боб и зеленчуци, която може да се консумира със или без запръжка.

Леща

Супа от леща – Подобно на боба, лещата е широко разпространена. Приготвя се от сварена леща с чесън, запържена с червен пипер.

Гъбена чорба – Тази чорба се приготвя от диви или култивирани гъби, ориз, запържена с червен пипер.

Рибена чорба – По-типична за крайречните и крайморски райони, традиционната рибена супа е леко люта. Може да се сервира бистра или със застройка от яйце и кисело мляко.

Курбан чортба

Шкембе чорба – Изключително популярна сред хората, искащи да изгонят сутрешното неразположение, както и при курбани. Шкембе чорбата се приготвя супа от сварено и нарязано на дребно телешко или агнешко шкембе, прясно мляко и лют червен пипер. Сервира се задължително с овкусяване от оцет и чесън.

Курбан чорба – Курбан чорбата е изцяло обредна супа. Приготвя се на лични и обществени празници. Включва зеленчуци и агнешко или телешко месо в състава си. Застройва се с пресечени яйца и запържен червен пипер.

Телешко варено – Освен като супа, телешко вареното може да се приготвя и като ястие от телешко месо със зеленчуци.

В различните райони на България супите се приготвят по различен начин. Понякога една и съща супа изглежда и има коренно различна визия и вкус от такава в друг район, с други традиции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 6
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Зузка
Зузка
03.05.2014 15:54
Тези супи са балкански,ориенталски и т.н,но в никакъв случай само български!
5
3
маноло
маноло
18.05.2015 09:26
Абсолютно точно! Но сме царе да си помпаме егото на дребно! Типично!!!!
1
3