Трябва ли да ям жълтъци всеки ден?

Жълтъци
Електронна везна тип кана-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Дали трябва да ядем жълтъци всеки ден?

Този въпрос сигурно често изниква в главата ви, особено ако имате по-различен режим на хранене. Досещате се, че има хора, които изяждат по едно яйце всяка сутрин, което ги поддържа сити по-дълго време и намалява глада им, и се чудите защо?

Забележително е, как почти навсякъде в Лос Анджелис се приготвя закуска от белтъчен омлет. Трябва да се отбележи, че доста хора там се хранят здравословно. Защо изглежда, че всички избягват консумацията на жълтък? Дали яденето му е вреден навик и ако не, доколко е здравословен?

На тези въпроси отговаря диетологът Кели Плоуи. Неговото професионално становище е, че ако трябва да създаде списък с 10 суперхрани, яйцата лесно ще се впишат в него. Това е малко иронично, имайки предвид, че яйцето си остава една доста неразбрана храна, тъй като до скоро се вярваше, че консумацията ѝ допринася за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Белтъци

Яйцата, особено белтъците, често влизат в менюто на много диети, благодарение на лекия им насищащ протеин. Много са изненаданите, които научават, че жълтъкът съдържа 3 грама протеин, което е половината от съдържанието в цялото яйце.

Но също така жълтъкът съдържа и целия холестерол - 185 мг. Препоръчително е да се поддържат ниски граници на холестерол, което означава, че дневната доза не трябва да превишава 300 мг на ден.

Това означава, че може да включим едно яйце на ден в здравословната си диета без да отделяме жълтъка. Освен протеини, жълтъкът съдържа и витамин D, фосфор, рибофлавин, холин и селен в допълнение към редица други витамини и минерали.

Какво да правим, ако искаме да хапваме повече от едно яйце на ден?

Кели е привърженик на комбинацията 3:1, т.е 3 белтъка на едно цяло яйце.

Ето и предложението му за закуска, която ще ви държи сити.

За 1 порция

Яйца

Състав:

½ чаша нарязани гъби

½ чаша спанак

2 супени лъжици лук, нарязан

1 яйце

3 белтъка

Спрей за готвене

Сол и черен пипер

Начин на приготвяне: Напръскайте малък незалепващ тиган с един слой спрей за готвене. Сгответе гъбите, спанака и лука, докато омекнат за около 5 минути.

Подправете ги със сол и черен пипер, и разбъркайте. Прехвърлете в малка купа и избършете тигана.

Смесете яйцето и белтъците в средно голяма купа, докато получите еднородна смес. Напръскайте тигана със спрея и сгответе яйцата.

След като краищата на яйцето започнат да се оформят, изсипете зеленчуците и бъркайте, докато яйцата станат готови.

Рейтинг

5 3
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати