gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Приложение на Витамин B-комплекс

Приложение на Витамин B-комплекс

Витамини

Витамин В-комплекс се състои от осем основни витамина: Витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин B3 (ниацинамид или ниацин), витамин В5 (Пантотенова киселина), витамин В6 (пиридоксин или Pyridoxamine), Витамин В7 (Биотин), витамин B9 (фолиева киселина) и накрая Витамин В12 (кобаламини или цианокобаламин).

Те са водоразтворими витамини, поради което не могат да доведат до нежелани реакции, като предозиране. Комбинацията от тях е необходима за да функционира правилно тялото. Играят съществена роля в клетъчния метаболизъм, имунитета и функциите на нервната система.

Витамин В-комплекс има функцията да поддържа здравето на нервната система. За помагането на функциите на надбъбречните жлези и производството на вещества за регулиране на нерви и хормони, добра роля играе Витамин В5, който е включен в В комплекс.

Когато се налага корекция и регулиране на функциите на нервната система, което включва функционирането на мозъка, на помощ идват витамините В1, В6 и В12. Витамин B9 пък е за отговорен за предотвратяване на дефекти, които могат да се случат на невралната тръба на плода по време на бременността.

Едно от най-основните приложения на витамин В-комплекс, е производството на енергия. Чрез приема на витамин В1 въглехидратите, които консумираме, се превръщат в глюкоза. След това биотина - витамини В2, В3, В5 и В6, подпомагат превръщането на глюкозата в енергия. Ето защо при недостиг на тези витамини се появяват чувство на отпадналост и умора.

Ползи от Витамини

Освен всичко друго, витамин В-комплекс помага за облекчаване на стреса и тревожността. Тези симптоми често водят и от проблеми със съня. Поради това, приемът на витамините B1, B3, B6 и B12 идва на помощ. Те ще помогнат за облекчаване на проблеми със съня, както и справяне със стреса и тревожността.

Проблемите с храносмилането често идват от нездравословното производство на солната киселина (HCL), която разгражда по-ефективно въглехидрати, мазнини и протеини. Този симптом се появява при недостиг на витамините В1, В2, В3 и В6. Редовният им прием подобрява храносмилането.

Витамин В-комплекс е универсален помощник на човека, който може да му осигури спокоен живот спрямо ползите, които предлага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати