Съхранение на сушени плодове

Сушени плодове
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

За да се съхранят полезните качества на сушените плодове, те трябва да се съхраняват правилно. Основни за доброто им запазване са тяхната влажност и опаковка.

Сушените плодове се запазват най-добре, ако са изсушени до оптималната им влажност - 17-24 %. Различните плодове имат различна влажност, затова, ако се съхраняват заедно, трябва всеки вид да е херметично опакован отделно.

В противен случай плодовете с по-висока влажност ще я загубят за сметка на тези с по-ниска. Периодично сушените плодове трябва да се проверяват за развитие на плесени или вредители.

Сушени плодове

Пресушаването на плодовете също не е желателно, защото намалява качествата на плодовете. Те пресъхват, потъмняват и при намокряне не се възстановяват. Освен това при пресушаване те стават прекалено твърди и не толкова приятни на вкус, колкото ако запазят част от сочността си.

Изсушените плодове е най-добре да се съхраняват в прозрачни стъклени или пластмасови буркани или пликове. Така, ако има някакви вредители по плодовете, екскрементите им и малките частици от повредените плодове, ще се събират на дъното и лесно могат да бъдат забелязани.

Сушени кайсии

Могат да се използват и торбички от плътен плат или хартия, които трябва много стегнато да се завържат. За профилактика за вредители те трябва да се проверяват периодично, особено горната вътрешна част, където има гънки, в които обикновено вредителите се крият.

В зависимост от условията на съхранение сушените плодове могат да променят теглото си. Ако въздухът е прекалено сух, той ще поеме влагата от плодовете и теглото им ще намалее.

И обратното – при влажен въздух плодовете ще се овлажнят излишно, което може да предизвика поява на плесени и примамва вредителите.

Не е желателно да съхранявате сушените плодове в пластмасови кутии, защото по този начин те ще се навлажнят прекалено и ще се превърнат в лепкава маса, която ще е неприятна и на вид, и на вкус.

Необходимо е при съхранение на сушените плодове да има някакъв достъп на въздух, ако все пак предпочитате пластмасовите опаковки.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати