Какво да не правим, докато ядем

Какво да не правим, докато ядем

Лошо хранене

Правилното хранене е ключът към това да бъдем здрави, спокойни, успешни и радостни ежедневно. Храната влияе както върху физическото ни състояние, така и върху ума ни. Живата енергия е разпределена в храната, въздуха и водата. Поради това нашите мисли и емоции също се влияят от качеството на храната, която приемаме.

Знаете, че е добре да приемаме свежи и пресни природни продукти, които дават живот на клетките ни. Освен това трябва да спазваме и основните препоръки за правилното хранене, за да се радваме на спокойно и позитивно отношение към себе си и заобикалящия ни свят.

На първо място, обстановката, в която се храните, трябва да е спокойна. Трябва да се храните без бързане. Не яжте прави, не работете в същото време, не четете или гледайте телевизия. Всичко това ще постави храненето на второ място и то няма да е ползотворно. Освен това е добре храненията по възможност да са по едно и също време на деня.

Голяма грешка е да се храните, когато не сте гладни. Често допускаме и междинните хранения да се превърнат в основни, което напълно обърква целия план за деня.

Не яжте бързо. Храната, която постъпва в организма, трябва да е добре сдъвкана. Това не само ще улесни смилането ѝ, а и ще достави всички нейни ползи.

На вечеря не яжте тежки храни и се стремете последното хранене за деня да е не по-късно от 20 часа. Тежката храна се преработва много по-трудно в късните часове, като това неминуемо нарушава спокойния сън.

Не се тъпчете. В стомаха винаги трябва да има свободно място, за да се осъществи правилно храносмилателният процес. Когато се нахраните, трябва да изпитвате чувство на енергия и блаженство, а не тежест и пълнота.

Никога не пийте прясно мляко заедно с друга храна.

Хранителни навици

Не яжте каквото ви падне. Тялото само изпраща индикации какво му се яде. При избора на храна се вслушвайте в неговите нужди.

В определени ситуации обаче, когато се появи желание за употреба на храни, които вредят на тялото, то това е резултат от недобри навици или че сте излезли от равновесие и затова нямате усет към нуждите на тялото си.

Добре е да се научите да разпознавате кое е добро за вашето тяло. Когато имате влечение към нещо, което знаете, че не е добро за вас, го опитайте внимателно. Преценете какъв е истинският му вкус и осъзнайте вкусовите качества и съдържащите се в храната вещества.

Този опит ще ви ръководи и в бъдеще, като по този начин се премахва желанието за консумация на нездравословни храни.

Силата на храносмилането най-често бива нарушена от прекалено многото и/или прекалено честото ядене. Такова действие имат и белтъчните храни, най-вече когато се приемат вечер. Не го допускайте.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ДИВАКА
ДИВАКА
03.08.2015 20:20
не яжте каквото ви падне - ами парички за друуго ядене .................
0
0