Празнични английски сладкиши

Празнични сладкиши

Празниците са свързани неминуемо с трескава подготовка, най-вече в кухнята. Един от задължителните елементи на празниците са сладкишите. А корифеи в приготвянето им са англичаните. Когато си помислим за типичния английски коледен сладкиш, в главата ни изниква образът на златистата коричка, многото сушени плодове и ядки и уханието на масло, което се разнася из цялата къща.

Празничен английски сладкиш

Необходими продукти: (за тава с размери 30 см на 10 см) 200 г много размекнато масло, 5 яйца, на стайна температура, 1 ½ ч.ч. брашно, ¾ ч.ч. захар, 1 ч.л. бакпулвер, 100 г сурови, белени бадеми, настърганата кора на един лимон;

За плодовата плънка: 400 г различни сушени плодове ( манго, пъпеш, ананас, боровинки, др.), 100 г сурови бадеми, 3 с.л. брашно, 3 с.л. ром;

Начин на приготвяне: Брашното и бакпулверът се пресяват 2 пъти, след което се оставят настрани. Бадемите (за тестото) се смилат в блендер много на ситно. Изсипват се в дълбока купа. Заедно с едно от яйцата се разбиват с миксер. Добавя се ситно настърганата кора от лимон, маслото и захарта и се разбива добре. Останалите яйца се разбъркват леко.

Кекс със сушени плодове

Постепенно се добавят към останалата смес, докато се бърка непрекъснато с миксер. Брашното се добавя на три части към останалата смес. Нежно се разбърква със шпатула, докато сместа стане хомогенна.

Сушените плодове се нарязват на дребни кубчета, поръсват се с рома и се оставят накиснати за няколко часа. Бадемите (за плънката) се запичат за кратко в нагорещена фурна, докато порозовеят и се нарязват на едро.

Плодовете и ядките за плънката се смесват заедно с 3-те с.л. брашно. Разбъркват се добре, така че брашното да ги покрие от всички страни. Добавят се към кексовата смес и отново се разбъркват.

Тавата, в която ще се пече сладкишът, се намазнява с масло и се поръсва с брашно, като излишъкът се изтръсква. Постила се хартия за печене, така че да покрие дъното на тавата. Сместа се изсипва в тавичката. Повърхността се заглажда.

Фурната се загрява на 220 градуса, а когато тавичката се постави в нея, се намалява на 170. Пече се около 15 минути. След това върхът на нож, потопен в масло, се прокарва по повърхността на кекса, така че да спре надигането. Печенето продължава още 50-60 минути или докато излезе суха клечка. Когато е готов, кексът се вади и се оставя да се охлади напълно. Едва тогава се вади от формата и се нарязва.

Английски бисквити

Освен с прекрасните си празнични сладкиши, английската кухня предлага и бисквити, също подходящи за случая.

Английски коледни бисквити

Необходими продукти: 2 яйца, 200 г разтопено краве масло, 180 г пудра захар, 100 г смлени орехови ядки, 1 к.ч. стафиди, 4-5 счукани карамфилчета, 1 малко индийско орехче, 1 к.ч. ситно нарязани портокалови кори от сладко, 400 г брашно;

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта. Последователно се прибавят маслото, орехите, стафидите, карамфилът, настърганото индийско орехче, ситно нарязаните портокалови кори и накрая – брашното. Замесва се тесто, от което се разточва кора. От нея се изрязват парченца или форми.

От тестените парчета се оформят топчета, които се нареждат в намаслена тава. Пекат се в умерена фурна. Получените бисквити са трайни и стават по-вкусни, след като престоят.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати