Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Пангасиус – най-мръсната риба на света

Пангасиус – най-мръсната риба на света

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Пангасиус

До началото на демокрацията рибата, която българското семейство си купуваше беше основно три вида – шаран за Никулден, цаца на морето и скумрия за скарата.

Разбира се имаше и една категория рибари, пардон риболовци, които покрай хобито си се облажваха и с пъстърва, червеноперки или дори сом.

С отварянето на границите към българския пазар потекоха и реки с редки и екзотични стоки, в това число плодове и риби. В резултат на което на трапезата ни все по-чести гости станаха блюда, непознати на бабите ни.

Дори и да не си падате по рибата, в частност шарана и неговия специфичен аромат, няма да откажете едно сочно парче бяла риба пане. Преди да отговорите с „Да“, проврете дали филето случайно не е от пангасиус, защото въпросната риба е най-мръсната риба на света.

Пангасиус принадлежи към семейството на сомовете. Естествения хабитат на тази риба са стопанствата в делтата на река Меконг, която е една от най-замърсените реки в света. Водите на река Меконг са пълни с химически отрови и бактерии, както и с редица промишлени отпадъци.

В нея плуват на воля риби, които се хранят основно с остатъците от други риби. Пангасиус сомовете се отглеждат в стопанства по продължението на реката. Рибата се развъжда при изключително нехигеинични условия, като се храни обикновено със сушени рибни кости от вече изкормените и разфасовани нейни събратя.

Филе Пангасиус

Пангасиусът, който се отглежда в тези виетнамски ферми, нараства четири пъти по-бързо от останалите сомове, защото „напомпват“ храната му с хормони за растеж.

И ако това не ви е достатъчно, за да се откажете завинаги от нея, нека да ви кажем, че женските индивиди се инжектират с хормони, извлечени от урината на бременни жени, за да се увеличи плодовитостта и размножаването им.

По данни на големите вериги магазини за хранителни стоки най-продаваната вносна риба за изминалата година е замразеното филе от Пангасиус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
56
45
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (41)

Изпрати
Потребител#202687
Is Pangasius safe to eat? името на клипа
Environmental Policy Group, Wageningen UR името на канала

цялата информация е в
0
0
Потребител#202687
Ето малко истинска информация за рибата не само безпочвени лажи
9
0
Ваня Георгиева
Само тази риба ако казваха че е мръсна, няма нищо вече чисто, така че купуваме я защото наистина е без кости и става вкусна. Само да не я продаваха с толкова лед по нея, като я размразиш и нищо не остава.
5
1
ВИЛИ-Виолета Матева
Скоро четох за тази риба ,че била най мръсна Купувам я защото няма много кости и я приготвям панирана - добре се получава но определено няма повече да я готвя То внасят само боклуци и ние вместо да си вземем от нашите риби ,купуваме чуждите
1
0
Сергей Анчев
Сергей Анчев
31.08.2016 13:30
Пангасиус не се внася само от Виетнам. Много вкусна риба. Подлежи на всякаква обработка. Понякога трябва да се махне мазнината.
2
0
Елена Цонева
Елена Цонева
05.03.2016 22:57
Много е достоверена статията.Няма лъжа прочетете и се информирайте.Продава се защото е най-евтината риба в чужбина.Модерните български домакини им звучи екзотично името сигурно и затова си дават парите.А имаме толкова хубави наши речни и морски риби.Яжте и купувайте българско!
12
5
мая
мая
26.02.2016 23:59
А защо се дава масово в детските градини?От собствен опит знам колко се държи за качеството на храната предназначина за децата.
5
5
Радомира Михайлова
Леле,...това е гадно!Само веднъж съм опитвала приготвена уж здравословно, а тя самата била нездравословна!о_0
4
3
Ирина Андреева Jolie
Купувала съм един два пъти,но вече не.И аз съм гледала и чела какво ли не за тази риба и ... някак се погнусих и аз :)
4
3
Ваня Георгиева
Не е толкова лоша на вкус, мирише ми на мерудия. Синът ми я обича поради простата причина,че нама кости. :)
3
0