Здравословни ползи от шамфъстък
Health Benefits of Pistachios
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от шамфъстък

Здравословни ползи от шамфъстък

МаринаМарина
Джедай
15680
Шамфъстъци
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
11.00 лв.
Виж ››

Шамфъстъкът, наричан още Рistachio или Pistacia Vera, е член на семейство Кашу. Той е плод на ниско пустинно дърво, което е родом от Централна Азия и Близкия Изток. Устойчиво е и на големи температурни колебания - от −10°C през зимата до +40°C през лятото.

Всички знаем, че ядките са популярни навсякъде по света и много широко се използват в кулинарията за приготвяне на десерти или пък за основни ястия. Шамфъстъкът е една от най-здравословните ядки, съставени от редица хранителни вещества, полезни за нашето здраве. Той ни помага да контролираме телесното тегло, като редовното консумиране намалява риска от сърдечни проблеми.

Тези полезни ядки съдържат по-малко калории от останалите и повече калий и витамин К. Също така шамфъстъкът ни дава 25 процента от дневната доза витамин В6, 15 процента от нужния тиамин и фосфор, както и 10 процента от необходимия магнезий.

Въпреки че повечето от мазнините в шамфъстък са здравословен ненаситени тип, те все още съдържат много калории, така че трябва да се приемат само в умерени количества.

Едно интересно изследване, публикувано в списание Апетит, установило, че участниците консумират по–малко шамфъстък, ако той е в черупката си. А това е добро решение за ограничаване на количеството изяден фъстък.

Шамфъстък цял

Доказано е, че лека закуска с тези фъстъци може да понижи холестерола. Участници в изследване от 2008 година консумирали нискокалорични храни в продължение на четири седмици, като от 10 до 20 процента от дневните им калории са се заемали от шамфъстък. В същото време втора такава група е опитала да намали холестерола със стандартна диета. В крайна сметка резултатите посочват, че шамфъстъкът е победител и в тази надпревара.

Тази ядка съдържа още L- аргинин, който прави кръвоносните съдове по- гъвкави, при което вероятността да се образуват кръвни съсиреци намалява. Оттам намалява и вероятността от поява на сърдечен пристъп. Предварителни проучвания показват, че шамфъстъкът има и антибактериална активност срещу чревни патогени Ешерихия коли и Листерия.

И да добавим един любопитен факт, а именно че Китай е най-големият консуматор на шамфъстък в световен мащаб с годишно потребление от 80 000 тона. САЩ изяждат 45 000 тона, Русия е с консумация от 15000 тона, а Индия е с консумация на 10 000 тона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
51
42
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати