Обявиха дефицит на българските подправки и билки

Български подправки

Специалисти в областта на търговията обявиха, че на родните пазари е регистриран сериозен недостиг на български магданоз и джоджен, като и на други билки и подправки.

Наблюденията са категорични, че на пазарите липсват най-използваните билки и подправки от български производители. По-голямата част от предлаганите подправки са вносни.

Зелената мерудия се внася основно от Африка, магданозът, джодженът и копърът се купуват предимно от Египет, а другите традиционни подправки, които са характерни за повечето български ястия, се внасят от Китай.

Магданозът и джодженът, за които има условия да виреят и в България, са вносни, а купувачите споделят, че са много изненадани от този факт.

Други пресни подправки като копър и босилек също не са родно производство.

Експертите обясняват, че основният проблем с търговията на български подправки е, че няма производители.

От друга страна зеленчукопроизводителите обясняват, че избягват да отглеждат магданоз, джоджен, копър и други пресни подправки и билки, защото изкупната им цена е много ниска.

Вносните зелени мерудии пристигат на много ниски стойности и подбиват цените на българското производство.

Билки

Билкарят Емил Елмазов споделя, че от години се опитва да отвори билкова аптека, но не успява заради високите такси, които фармацевтите му изискват, за да работи с тях.

Билкарят разкрива, че лайката и илачите по родните пазари също са внос, като по-голямата част от тях е пласирана от Египет.

От друга страна обаче по данни на Евростат има и наши подправки, които се пласират успешно в чужбина.

Статистиките показват, че през 2012 година сме пласирали над 30 хиляди тона кимион, ким и кориандър за чуждите пазари.

От проучванията беше установено, че 90% от плодовете и зеленчуците, които купуваме, също са вносни. Картофите пристигат от Германия, Гърция, Чехия, Полша, чушките и доматите - от Испания, зелената салата – от Италия, а плодовете по родните пазари са внос предимно от Гърция, Турция, Македония и Сърбия.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати