Книга разкрива как се готви кенгурски мозък

Екзотични рецепти

Печено морско свинче, биволски пенис и пържени водни бръмбари са само част от екзотичните храни, които се предлагат по света. А как ви звучи мозък на кенгуру, пържен в мазнина от ему и гарнитура от печен уомбат?

Необичайната рецепта е написана в Английско-австралийската готварска книга, информира АФП, цитирана от БГНЕС. Тя се смята за първата кулинарна книга на Австралия, описваща рецепти с месо от австралийски животни. Ръководството е показано на широката публика в южния щат Тасмания 150 години след издаването му.

Пан Джам: Опечете добре опашките от кенгуру заедно с козината. Щом забележите, че са почти готови, ги обелете и ги нарежете на части. След това ги поставете в тиган с няколко парчета мазнина и към тях добавете няколко гъби и пипер. Изпечете ястието до готовност, се казва в една от рецептите.

Интересният кулинарен наръчник е съставен от Едуард Абът. Той решил да събере местни рецепти в началото на деветнадесети век, защото имал сериозни финансови проблеми. Абът се надявал, че книгата може да му помогне да забогатее бързо и най-после да излезе от трудното положение.

Мозък в масло

Рецептата за кенгурски мозък, запържен в мазнина от ему, която вече споменахме, е една от най-забележителните в книгата. Друго впечатляващо ястие, описано в наръчника на Абът, е печено месо от ему, за което авторът твърди, че на вкус напомня на печеното говеждо.

Кулинарното четиво ще се съхранява до края на месец юли в музей в Хобарт /столицата на Тасмания/, където ще бъде изложено и за посетители. Освен местни рецепти книгата разкрива и трудностите, на които са били подложени първите австралийски заселници.

През първите дни на белия колониализъм в Тасмания ястията от местни диви животни не са необичайна гледка сред осъдените, разказва музейният уредник.

Културната институция, където е изложена книгата, е основана от членове на семейство Алпорт. Те също са от първите хора, които употребяват местни животински видове в кулинарията и дори документират рецептите си.

Австралия има изключително разнообразна и уникална фауна. Кенгуруто, кучето динго, птицечовката, коалата и ехидната са едни от най-популярните животни на континента.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати