gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Див ямс за хормонална регулация

Див ямс за хормонална регулация

Див Ямс

Дивият ям или ямс представлява многогодишно тревисто растение от тропическите региони. Среща се в Азия, Мексико и Северна Америка.

Местните смятат, че той не само подмладява и разкрасява, но и удължава продължителността на живота. Освен за храна, растението се използва за хормонална регулация при мъже и жени.

Дивият ямс е известен още като мексикански сладък картоф. Полодът му представлява тригнездова кутийка. Корените му също се ценят, поради съдържанието на полезни вещества като скорбяла, диосцин, грацилин, фитостероли и танини. Растението съдържа високи нива на витамините С и В6.

Растението ямс се използва под формата на зеленчук. Той има по-нисък гликемичен индекс от този на обикновените картофи и е нискокалоричен. В менюто се включва пресен или под формата на екстракт.

Ямс се използва активно в народната медицина. При жените с него се лекуват състояния на дисменорея, както и други проблеми, свързани с менструацията и раждането. При мъжете с него се подобрява половата функция и се способства изграждането на мускулна маса.

Поради високото съдържание на гликозида сапонин и производният му диосгенин, дивият ямс се използва още за лечение на ревматоиден артрит, епилепсия, невралгии и др. Той има диуретично, отхрачващо, потогонно и спазмолитично действие.

ЯМ

Едно от най-честите приложения на дивия ямс обаче е за хормонална регулация. Това се обуславя от съдържащия се в него прогестерон, който подпомага организма сам да произвежда хормони.

Проведените тестове показват, че жените, консумиращи редовно зеленчука, нямат проблеми с менопаузата. Фитохормоните в дивият ямс са подобни на човешките и подпомагат възстановяването на хормоналното равновесие в организма на всеки.

Консумацията на див ямс успешно лекува крампи, гадене, повръщане, хълцане, възпаления на червата и стомаха. Приема се при различни заболявания на отделителната система.

Подобрява работата черния дроб. Освен това, приеман под формата на билка, ямс активизира мастния обмен и производството на кортикостероидите и жлъчните киселини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати