На Петровден осветете хляб и ябълки в църквата

На Петровден осветете хляб и ябълки в църквата

На 29 юни православните християни празнуват Петровден. Днес официално приключват Петровите пости и за празника се приготвят специални ястия като Петровското пиле.

Петровското пиле е едно от задължителните блюда, които традиционно трябва да присъстват на всяка християнска трапеза за Петровден.

За ястието са ви необходими 1 пиле, 125 г масло, 1 ч.л. червен пипер, чубрица, сол и черен пипер на вкус.

Пилето се изчиства, измива, поръсва се с черен и червен пипер и се посолява отвън и отвътре. Пече се до зачервяване, като се залива с малко топла вода или бира.

За празника се приготвя и специален обреден хляб, наречен колак. В различните региони в България рецептите за хляба са различни. Задължителните продукти за приготвянето му обаче са брашно, яйце, мая, сол, захар и олио.

От този хляб се занася в църквата, за да бъде осветен. На Петровден в храма се носят и ранните ябълки, наречени петровки. Тъй като ябълката символизира райската градина, се вярва, че осветеният плод ще помогне на мъртвите близки да влязат в Рая.

Петровско пиле

Овчарската торта или наричана още Бял мъж е сред традиционните ястия за Петровден.

Тортата се приготвя от мляко, захар, сирене и брашно. Сиренето трябва да бъде прясно, меко и безсолно. Задължително е и сиренето, и млякото да са овчи.

Десертът е бял на цвят и в някои краища се нарича сиромашка торта. Освен че е много вкусна, тортата е и много полезна.

Обреден хляб за Петровден

Тъй като от Петровден започва работата по полето, белият десерт се приготвя, за да има бяло брашно след жътвата.

На 29 юни приключват Петровите пости, които са започнали в неделята на Петдесетница. Обикновено Петровият пост е около 2 седмици и се изпълнява, за да бъдат почетени всички християни, които са били подложени на гонения.

Петровият пост не е толкова строг като Великденския и Коледния и на него се разрешава консумацията на риба и морска храна, както и на храни с животински произход като мляко и яйца.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати