Как да си приготвим камбала

Как да си приготвим камбала

Риба Камбала

Почитателите на риба най-вероятно знаят какво е камбала. За останалите ще обясним, че това е океанска, морска или речна дънна риба, роднина на калкана, наричана още писия. Среща се най-вече в южните топли води на Атлантическия океан.

Камбала има сочно и крехко месо със съвършено бял цвят. Слави се като една от най-полезните и най-нискокалорични риби изобщо. Това се обуславя от минималното ѝ съдържание на мазнини. Търсенето ѝ е голямо, тъй като се препоръчва в множество диети и хранителни режими. Според новите изследвания, едва 200 г камбала седмично е способна да ви предпази от сърдечно-съдови заболявания.

Решите ли да заложите на камбала, пред вас стои избор от четири различни семейства. Те всички са ядливи. Разликата идва от цвета и разположението на очите им. Най-популярни са кафявите камбали. По-рядко може да попаднете на зелени, сини, червени или оранжеви рибки от този вид.

Камбалата радва с множество ползи. Тя е ценен източник на протеини, по-лесно усвоими, отколкото в каквото и да е друго месо. Витамините от група В, A и Е също са в изобилие, в комбинация с магнезий и фосфор. Именно витамините спомагат превръщането на храната в енергия.

Камбала

За да се насладите на ценните качества на камбалата, най-добре я пригответе на грил, скара, в тиган или на фурна. Най-често срещаните рецепти с нея се приготвят с минимално количество мазнина, тъй като са предопределени за някоя диета. От друга страна е толкова многофункционална, че може да се включи буквално във всяка рецепта, изискваща риба - супи, салати, сандвичи, шишчета.

Както всяка риба, така и камбалата си подхожда с доматен сос и лук. Кореспондира добре, колкото и странно да звучи, с млечни продукти и най-вече – кашкавал.

Камбала не е подходяща за опушване. При мариноване са ѝ нужни само няколко минути. Продължителното мариноване я прави твърде крехка и трудна за обработка.

Най-подходящи подправки за тази риба са сухите. Освен това тя не се нуждае от прекомерно овкусяване. Приготвя се бързо.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати