Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Български постни манджи

Български постни манджи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
4 от 4 Снимки
И когато става въпрос за типично български манджи, няма как да пропуснем нашенската баница:

4. Баница с кисело зеле и праз


Необходими продукти: 400 г кори за баница, 1 ч.ч. мазнина за пържене, 1/3 ч.ч. мазнина за поръсване, 1 кг кисело зеле, 2 стръка праз, сол

Начин на приготвяне: Киселото зеле се наситнява и се задушава в част от мазнината, докато омекване. Празът се нарязва на шайби и се задушава с останалата мазнина. Овкусява се със сол на вкус.

Корите се нареждат в намалсена тавичка. Всяка кора се поръсва с малко мазнина, като през 2 кори се поставя веднъж плънката с кисело зеле, веднъж от плънката с праза. Отгоре се завършва с 2 кори. Баницата се нарязва се на едри квадрати. Полива се с вода, поръсва се с мазнина и се слага да се пече. Запича се до златисто.

Под нарицателното българската кухня се обобщават всички традиционни български ястия в комбинация със заимстваните от други страни традиции, трайно залегнали и широко използвани и у нас.

Един от най-големите дялове в българската кухня заемат постните манджи. Рецептите са формирани в продължение на векове.

Традициите на приготвяне и овкусяване представляват уникална симбиоза от европейската и азиатска кухня. Някои от най-обичаните постни ястия у нас, може да разгледате в галерията горе.

Те са гарантирано вкусни, стават за всеки ден, а може да поднесете всички български постни манджи и на Бъдни вечер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
55
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати