Храните, които ни спасяват от стомашни киселини

Храните, които ни спасяват от стомашни киселини

Здравословно хранене

Стомашните киселини не са опасни, но усещането, които предизвикват, не никак приятно. Има няколко храни обаче, които ефективно могат да ни спасят от киселините.

Храни, богати на калций

Калцият им свойството да намалява секрецията на стомашните киселини и затова храните, които са богати на този минерал, ефективно помагат при проблема. Такива храни са мляко, броколи, къдраво зеле и други млечни продукти като извара.

Храните, богати на калций, могат да се комбинират с храни, богати на калий, за да се повлияе по-бързо на стомашните киселини. Препоръчителна подобна комбинация е мляко и мед.

Мляко с мед

Риба и други морски храни

Риба, калмари, скариди, миди и други морски продукти са богати на киселината таурин, която безпроблемно се справя със стомашните киселини. Точно като калция, тауринът помага при ограничаването на киселините.

Сурови плодове и зеленчуци

Суровите плодове и зеленчуци са пълни с ензими, които понижават киселинността в стомаха. Зеленчуците трябва да се консумират сурови, понеже ако се подложат на термична обработка, ще променят алкалното си съдържание, което се справя със стомашните киселини.

Пълнозърнести продукти

Киноа

В продукти като киноа, амарант и просо има високо съдържание на калий, който облекчава киселинността в стомаха. Тези продукти са богати още на протеини, витамини В, калций и други полезни съставки, които са много важни за хората, страдащи често от стомашни киселини.

Практиката показва, че стомашните киселини успешно могат да бъдат лекувани с лимон и оцет. Пъпешът също е много полезен при премахването на неприятното усещане.

Основните храни, които предизвикват тези проблеми, са портокалите, кафето и шоколадът. Алкохолът и газираните напитки също са сигурно средство, което предизвиква стомашни киселини.

Хората, които редовно имат подобни проблеми, трябва да променят изцяло начина си на хранене. От тяхното меню задължително трябва да бъдат изключени продуктите, предизвикващи киселини, а физическите упражнения и ограничаването на стреса трябва да са ежедневие.

Рейтинг

5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ева
Ева
29.10.2014 13:37
Ябълка!!!
2
4