Трилече задмина турската баклава по популярност

Трилече
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Баклавата е най-популярното сладко изкушение в Турция. Или поне беше. Днес първото място по популярност сред сладкишите заема десертът Трилече.

Трилече идва от културата на албанците. След направено проучване в Истанбул излиза, че всеки втори жител на града със сигурност ще предпочете сладкиша Трилече пред баклавата.

Все по-често на входа на сладкарници и заведения за бързо хранене в страната се вижда голям надпис - Тук предлагаме Трилече. Елитните заведения се надпреварват да предлагат сладкиша.

Майсторите готвачи се надпреварват при приготвянето му и всеки твърди, че неговият е най-оригинален. Дори най-популярната покана – Да пием по кафе, все по-често се заменя с - Да отидем да ядем Трилече.

Наскоро популярно турско списание направи списък с топ 10 на заведенията, предлагащи най-вкусното трилече в Истанбул и Анкара. Всички себеуважаващи се майстори сладкари предлагат разнообразни рецепти на този десерт на страниците на всевъзможни медии.

Предполага се, че Трилече е албански национален сладкиш. В Турция го наричат десертът на бивша Югославия. Турски кулинари корените на Трилечето обаче се откриват в Латинска Америка. Думата Трилече идва от двете испански думи - Tres и Leches, т.е. три вида мляко.

Баклава

Едни от първите рецепти за приготвянето на Трилечено се откриват в испанските кулинарни книги от 19 век. Той най-много се доближава до реване с глазура, сиропирано с три вида мляко и сметана.

В Турция Трилечето е пренесено през Албания и то след войните в бивша Югославия от изселниците албанци.

Какъвто и да е произходът му обаче - южноамерикански или албански, по популярност и консумация сладкишът Трилече вече надмина този на сладката баклава.

Един от фактите, които помагат на това да се случи, е това че трилечето е по-евтино в сравнение с баклавата. Наскоро цената на фирмената баклава скочи на феноменалните 20 евро за килограм. Ако все още не сте го опитали, то задължително го направете.

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати