Три вкусни подправки, които са полезни за здравето

Три вкусни подправки, които са полезни за здравето

Подправки

Използването на билки и подправки е изключително важно не само от кулинарна гледна точка, а и от здравна такава. Мнозина хора използват някои подправки само заради техните лечебни свойства.

Съвременната наука вече доказа, че голяма част от ароматните билки, които консумира човечеството, наистина притежават забележителни ползи за човешкия организъм. Ето кои са най-здравословните подправки в света според научните изследвания.

1. Листенцата от салвия могат да подобрят функционирането на мозъка и паметта

Тази подправка получава името си от латинската дума Salvere, което означава да се спаси. Тя има силна репутация още през Средновековието и дори е била използвана, за да помогне в предотвратяването на чумата.

Чай от Салвия

Съвременните изследвания показват, че градинският чай или божигробският босилек, както още се нарича, може да подобри значително функционирането на мозъка и паметта, особено при хора с Алцхаймер.

Тази болест е придружена от намаляване нивото на ацетилхолин, химическият медиатор в мозъка. За сметка на това, салвията инхибира разграждането на ацетилхолина. 4-месечно проучване, включило над 42 лица, страдащи от Алцхаймер, доказва че подправката оказва значително подобрения върху мозъчната функция.

2. Ментата може да намали гаденето

Ментата има дълга история на употреба в народната медицина и ароматерапия. Както е случаят с много билки, нейният мазен компонент, познат като ментово олио, съдържа важните съставки, отговорни за благотворното ѝ въздействие върху здравето.

Куркума

Много изследвания са доказали, че маслото от мента може да намали чувството на болка при Синдром на раздразнителните черва. То също помага за намаляване на подуването на корема, както и за други заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт.

3. Куркумата съдържа вещество с мощно противовъзпалително действие

Куркумата е подправката, която дава на кърито жълт цвят. Тя съдържа няколко съединения с лечебни свойства, най-важният от които се нарича куркумин.

Куркуминът е забележително мощен антиоксидант, който помага в борбата с окислителното увреждане и повишава антиоксидантните ензими в организма. Това е важно, защото се смята, че окислителните процеси са един от основните механизми, които стоят зад стареенето и образуването на ракови клетки.

Рейтинг

5 0
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати