gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Рибата пангасиус е отровна

Рибата пангасиус е отровна

Пангасиус

Оказва се, че една от най-предпочитаните риби на българската трапеза в последните години – пангасиусът, е отровна. Естествената среда на живот на виетнамската риба е силно замърсената река Меконг. Във водния басейн се изхвърлят опасни химикали и индустриални отпадъци. Няколко независими едно от друго изследвания са доказали, че внасяната от Виетнам риба е пълна с отрови и бактерии.

Речният обитател консумира основно фекалии, изливащи се в реката от десетките населени места, разположени по поречието на Меконг. Това я прави и силно токсична. В няколко пратки с пангасиус на път към Европа е открит дори арсен, който пък е известен отровен металоид.

Пангасиусът измести в последните години най-разпространите в България видове риба шаран и скумрия. Килограм от виетнамското чудо се предлага на изключително ниска цена. В повечето търговски вериги килограм пангасиус се търгува до 4 лева.

Потребители се оплакват, че филето на рибата често има блатен вкус, дори и сготвено. Този недостатък не може да се открие в магазина. От отговорните институции съветват да се свържем с вносителя, за да се информираме за партидата.

Рибно филе

Специално по проблема около масовия внос на пангасиус и качеството на този продукт още от 2007 година е сформирана група от производители, търговци, учени и неправителствени организации, наречена Pangasius Aquaculture Dialogue. Тяхната цел е да се приемат стандарти за качество, които да гарантират устойчивост в сектора и безопасност за здравето на потребителите.

Според специалисти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) вносни риби с токсично съдържание в България няма. Преди години в хода на проучването на сигнала служители от Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури потвърдиха, че е засечен радиоактивен пангасиус, внос от Виетнам.

Въпреки критиките много от работещите в бранша са на мнение, че слуховете за отровния пангасиус се дело на конкурентни мести производители на риба.

Целта е да се създаде недоверие сред хората и да намалее делът на виетнамската риба на пазара. По последни данни пангасиусът е най-купуваната риба в България през 2012, 2013 и 2014 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
наблюдател
наблюдател
07.02.2015 22:10
Преди време пангасиуса беше внасяна в бг от виатнам но никой не си мръдна пръста да види какво е и от къде а сега хоп статия отровна била ама нямало проблем за бг пазара има проблем и то голям няма контрол и се внася а тия глупости как била от развъдници ала бала едно е на лице няма никакъв контрол в българия но пък за едни е отрова за другите просто печалба
5
0