С какви храни да поднесем мента?

С какви храни да поднесем мента?

Възприето е да се мисли, че към всяка алкохолна напитка или алкохолен коктейл се връзва точно определно мезе. Така например към ракията се поднася шопска или овчарска салата, към вината- сирена и месни мезета, към водката- риба или морски дарове, към уискито- ядки и т. н.

Ако сме любители на ментата или искаме да поканим гости на коктейл с мента, изниква въпросът какво мезе да сложим на масата. На практика всеки консумира ментата с различни видове мезета или изобщо без мезе, но има и някои основни принципа, от които трябва да изхождаме:

1. Ментата обикновено е лятна напитка или се консумира, когато времето е топло. Поднасянето ѝ в комбинация с тлъсти меса или тежки салати с майонеза е абсолютно неуместна.

2. Ментата много рядко се пие самостоятелно без разредител. Към нея най-често се прибавя сода, спрайт или тоник. Всички те са газирани и създават усещане за ситост, поради което мезето трябва да е под формата на някаква лека храна.

3. Много често ментата се консумира в комбинация с мастика или друга анасонова напитка. В такива случаи повечето консуматори на т. нар коктейл "облак" предпочитат да се насочат към таратор или някаква млечна салата като Снежанка. Друг вариант е рибата.

С какви храни да поднесем мента?

4. Ментата върви чудесно с шоколад и шоколадови изделия. Чудесен избор е шоколадовият сладолед или шоколадовият мус.

5. Никога няма да сбъркате, ако към ментата или ментовия коктейл поднесете различни ядки като лешници, бадеми, кашу и т. н., но не и слънчогледови или тиквени семки.

6. Мнозина любители на ментата обичат да я консумират със свежи зелени салати.

7. Към ментата чудесно си пасват и свежите и изстудени летни плодове като диня, пъпеш, праскови, грозде или кайсии.

С какви храни да поднесем мента?

8. Класическо съчетание е мента с диня. Ако искате безалкохолен коктейл можете да изчистите резен диня от семките, да я нарежете на парченца и да я пасирате. Добавят се лед и няколко листа прясна мента. Ако държите коктейлът Ви да е алкохолен, можете към него да прибавите и малко алкохолна мента. Имайте предвид, че през топлите летни месеци с алкохола, дори и да не е силен, трябва много да се винмава.

9. И накрая - ако не сте успели предварително да си закупите плодове, ядки, сладолед и др., можете просто да препечете филийки и да ги намажете с крема сирене, обикновено сирене, хайвер или маслинова паста.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати