Готварските съдове в мексиканската кулинария

съдове в мексиканска кухня

Ако заговорим за продукти като царевица, боб и чили чушки и за специалитети като тортили, буритос, кесадияс и др., лесно ще се сетите, че става въпрос за мексиканската кухня. Уникална смесица от древни виждания за храната и следколумбовите хранителни навици, тя продължава и днес да впечатлява всички едновременно с простотата си и с изискаността на вкусовете и ароматите си.

Тайната на всички вкусни мексикански рецепти обаче се крие не само в съчетаването на продукти и аромати, но и в специалните мексикански съдове, с които всяко едно домакинство е снабдено. В следващите редове можете да видите кои са най-използваните готварски съдове в мексиканската кулинария:

1. Метате

метате

Направен от дялан вулканичен камък, този уред служи за смачкване и стриване на царевичните зърна. Има четири или три извити нагоре краища, за да може през пролуките, които се получават между тях, смлените зърна да падат директно в съда, в който ще бъдат използвани.

2. Тортиладора

Тя служи за приготвянето на емблематичните тортияс. Представлява вид преса, с помощта на която вместо да размесвате топките за царевичните питки на ръце, можете просто да ги пресовате. В миналото са били изработвани от дърво, но сегашните тортиладори се правят от стомана и алуминий.

3. Тенате

Вид плетена кошница, която служи за запазване топлината на готовите тортияс.

4. Разнобразни глинени съдове

мексикански глинени съдове

Освен всякакви гърнета, гювечета и гювечи, мексиканската кухня е снабдена и със специален съд за приготвянето на шоколад. Той също е глинен, но разполага и с мелничка, с помощта на която освен, че шоколадът и млякото се смесват по-добре, се получава и гъста пяна.

5. Тамалера

Това е съд, измислен още от индианците за приготвянето на традиционните тамалес, представляващи тортияс, обвити в царевични листа. В него те се приготвят на пара, без да се допират до водата.

6. Комал

комал

Плоска скара, която се използва за печене или пържене на тортияс.

7. Молкахете

Съд от вулканична скала, който се използва като хаванче за приготвянето на различни сосове или за стриването на подправките. Използва се заедно с техолоте, което е чукчето на хаванчето. Това, което е по-различно от европейските хаванчета е самият материал и че молкахетето и техолотето се изтъркват с морска сол и царевични зърна преди да бъдат използвани.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати