Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Основни готварските масла в кулинарията! Кое за какво се ползва

Основни готварските масла в кулинарията! Кое за какво се ползва

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
7520
Основни готварските масла в кулинарията! Кое за какво се ползва
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл-31%
Качество без компромис:
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
15.00 лв.
10.35 лв.

Рафтовете на съвременните магазини изобилстват с голям асортимент от растителни масла. Въпреки това по-голямата част от домакините използват само два вида олио - едното за пържене, другото за дресиране на салати. Този подход не е напълно верен.

Съвременните специалисти по хранене препоръчват да имате около пет вида различни масла в кухнята и да редувате употребата им. Сред най-популярните масла за готвене са олиото, кравето масло, свинската мас и патешката мазнина.

Освен тях ето още от основните готварски масла в кулинарията. Вижте кое за какво трябва да се използва.

Слънчогледово олио

По отношение на готвенето слънчогледовото масло е универсален продукт. Той намери приложение в консервирането на консерви от риба и зеленчуци, приготвянето на майонеза, превръзката за различни салати и студени ястия.

Зехтин

Готварските масла

Получава се от плодовете на маслиновото дърво. Това масло е в основата на средиземноморската кухня. Използва се за приготвяне на лека майонеза и като овкусяване на салати. Най-добрият вариант за салатен дресинг се счита зехтинът Extra Virgin. Поради факта, че за производството му маслините се натрошават на кашеста маса и се прецеждат, маслото има оригинален вкус и служи като отличен аромат за зеленчуци.

Ленено масло

Прави се от ленени семена. Той има леко горчив вкус и е много подходящо за салати с краставици, домати и цвекло.

Основни готварските масла в кулинарията! Кое за какво се ползва

Царевично масло

Счита се за диетичен продукт и често се използва в бебешката храна. Поради факта, че не лепне и не се пени, той е подходящ за задушаване и пържене на зеленчуци и риба. Маслото не образува канцерогени по време на термична обработка. Той намери широк спектър от приложения за печене на хлебни изделия, приготвяне на домашна майонеза, консервиране и като салатен дресинг.

Сусамово масло

Има страхотен аромат и пикантен послевкус. В кулинарията основната употреба на сусамовото масло е да се правят салатни дресинги.

Орехово масло

Ореховото масло е идеално за салата

Ореховото масло е много ароматно, вкусно и доста скъпо. Той има много характерен орехов вкус и е идеален за овкусяване на салати и приготвяне на гурме сосове.

Кокосово масло

Кокосовото масло се получава от изсушената пулпа (копра) от кокосови палмови ядки. Има светло жълт цвят се втвърдява дори при стайна температура, така че не е подходящо за приготвяне на студени ястия. Въпреки това то има добър вкус и се използва за пържене, печене, при производството на сладкарски изделия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest