Основни продукти, използвани в арабската кухня

Арабска кухня

Арабската кухня, предпочитана от мнозина заради богатството от аромати и вкусове, които притежава, се слави като една от най-древните. Макар да се простира върху огромни територии и да обхваща различни държави и местности, тя има и редица общи черти по отношение на приготвянето на храната и на използваните продукти.

Това се обуславя не само от споделяната ислямска религия, но и от природните дадености на арабските държави. Ето кои са най-често използваните продукти в арабската кухня:

1. Булгур

Това е сред най-разпространените арабски зърнени храни. Булгурът представлява изсушени и смлени житни зърна, които се приготвят чрез обработка на пара. Ястията от булгур са засищащи и лесно смилаеми, като обикновено в тях се усеща орехов аромат.

2. Тахан

Тахан

Представлява сусамов сос, който се сервира заедно със салати или зеленчукови ястия. Таханът е най-разпространен в югоизточните държави, разположени на Средиземноморието.

3. Лимони

Използват се за овкусяване на салати и сосове в прясно състояние, но масовата им употреба е научила арабското население и как да ги консервира.

4. Бобови култури

Леа

Сред тях най-разпространени са нахутът и лещата, които можете да срещнете както в салати, така и на супи, сосове и основни ястия.

5. Ароматни води

Към повечето основни ястия се добавят розова, лимонова или портокалова вода.

6. Агнешко месо

Поради не толкова лесното намиране на каквото и да е месо в Арабския свят, агнешко се консумира най-вече на големите ислямски празници. Традиционно на сватби се предлага пълнена малка камила, в която има агне, което пък е пълно с ориз и ядки пиле.

7. Бадеми и фурми

Бадемите и фурмите са особено популярни при приготвянето на арабски десерти, но могат да бъдат срещнати и при основните ястия.

8. Хлебни продукти

Хлябът и различните арабски питки се консумират на всяко едно хранене.

9. Самне

подправки

Самне представлява претопено масло, използвано от незапомнени времена за обогатяване вкуса на различните ястия и особено на традиционния марокански кускус.

10. Подправки

В арабската кулинария има голямо разнообразие от пресни и изсушени подправки. Сред тях се открояват магданозът, ментата, кориандъра, сусамът, куркумата, шафранът, анасон и канела.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати