Любимите домашни яйчени кремове

Яйчени кремове

Въпреки различните пристрастия на всеки към десертите, няма човек, който да не обича леките и пухкави кремове. Те попадат в отделен дял в сладкарството, в който челно място заемат яйчените кремове.

Яйченият крем е познат на човечеството от векове. Свързващата способност на яйцата е открита от римляните, които са и първите, които започнали да ги влагат с мляко и мед в различни яйчени ястия.

През хилядолетията много талантливи готвачи, опиращи се на яйчения крем, са разработили стотици рецепти. Най-популярните от тях са френските кремове Брюле, Крем Карамел и Баварски крем. Макар на пръв поглед да изглеждат лесни за приготвяне, има няколко хитринки, без които просто не могат да се получат добре.

Крем Брюле

Един от най-популярните френски десерти, еталон за качество и класа, този крем се приготвя предварително и се консумира изстуден. В оригиналната рецепта кремът се приготвя само с течна сметана. С годините обаче кулинарите са установили, че ако се прибави прясно мляко, десертът придобива по-богат и плътен вкус.

Крем Брюле

Друга тънкост е заливката - захарта на повърхността, която се разтапя с готварска газова горелка. Именно контрастът между топлия карамел и студения крем придава на десерта неповторим вкус.

Крем Карамел

Този яйчен крем, приготвен с карамелов топинг, е известен още като кремът, обърнат на обратно заради начина му на поднасяне. В различните страни той се приготвя по много различни начини, но в родната му Франция се следва оригиналната рецепта.

Крем Карамел

В нея за приготвянето му се използва пълномаслено мляко, докато в испанския еквивалент се слага кондензирано. Останалите съставки са едни и същи - захар, яйца и мляко. При печенето му на водна баня ключов момент е водата в тавата да не завира, за да стане кремът хомогенен и плътен.

Баварски крем

Третият класически френски крем на яйчена основа е Баварският. Освен яйца в състава му се откриват още желатин и бита сметана. Кремът се поднася както самостоятелно като студен десерт, така и в торти и други тестени изделия, под формата на пълнеж.

Баварски крем

Ключовият момент при приготвянето на Баварския крем е разтварянето на желатина. Той не трябва да кипва. Ако това стане, желиращите му свойства се губят и става негоден за употреба. В готовия крем често се добавят сезонни плодове или шоколад за обогатяване на вкуса.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати