История на испанската кухня
The History of Spanish Cuisine
gotvach.bg»Статии»Любопитно»История на испанската кухня

История на испанската кухня

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991575
испанска кухня

Испанската кухня, която впечатлява векове наред своите привърженици, има доста интересна история. Тя е въплъщение на вкусовете на келти, иберийци, финикийци, картагенци, гърци, араби и мн. други народи, които са оставили траен отпечатък след себе си. Ето какво е важно да научите за испанските предпочитания относно кулинарията:

1. Противно на всеобщото мнение, че испанците предпочитат рибата пред месото, защото са най-големият консуматор на риба в Европа, те наблягат именно на месните деликатеси, приготвени със свинско, телешко, агнешко, заешко и еленско месо;

2. Първите жители на Испания са именно иберийците, от които се е запазил афинитетът към млечните продукти и варивата. В северните части на Испания, където господствали келтите, местните жители също се занимавали с животновъдство;

3. След появата на римляните около 3 в. пр. н. е. в сегашна Испания се наложило масовото отглеждане на зърнени култури, както и нови варианти за отглеждането им. Освен тях обаче към центъра на Римската империя заминавали и кервани, натоварени със зехтин и вино;

4. Арабите идват на Пиренейския полуостров през 7 в. и донасят със себе си други виждания относно какво и как да се произвежда. Слага се началото на отглеждането на кайсии и портокали, както и нюх към черния пипер и шафрана;

Испански десерти

5. Ако пробвате испанските десерти, ще се учудите защо се използват бадеми в почти всички техни разновидности. Това се дължи на евреите;

6. След откриването на Америка и след пристигането на европейците на Пиренейския полуостров към менюто на местните жители се добавили и зеленчуци като домати, картофи и царевица. Този процес обаче доста се забавил, тъй като всички болести, които европейците донесли със себе си, в продължение на десетилетия били прехвърляни на новите продукти, които обичали да похапват и които се наложили сред испанско говорящите жители;

7. В испанската кухня могат да се открият и много френски следи, особено при приготвянето на десертите. Така например ягодовият или малиновият сладолед със сметана продължава и днес да вълнува деца и възрастни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати