gotvach.bg»Статии»Любопитно»Днес е Международният ден на бекона

Днес е Международният ден на бекона

Бекон

На 14 септември всяка година светът отбелязва Международния ден на бекона. Проучванията показват, че беконът е третият най-консумиран деликатес от месо.

Беконът се приготвя изцяло от свинско месо, обработено от гърба или корема на прасе, чиято възраст е не повече от 6-7 години.

Само в САЩ се колят около 110 милиона прасета за производство на бекон. Някои страни предпочитат да подобряват вкуса на деликатеса с подсолена вода.

В други държави пък държат на червения му оттенък и обработват месото с натриев нитрит.

По света са познати 10 вида бекон, а разликата между тях е единствено в разреза, чрез който са получени.

Нацията, която най-често си хапва от деликатеса, са американците, които всяка година изяждат по 18 тона от него, но бекон в най-чистата му форма се произвежда в Ирландия и Великобритания.

Шишчета с Бекон

В бекона се съдържат големи количества на аминокиселини, което го прави идеално средство против махмурлук. Консумацията му възстановява невротрансмитерите, които се изчерпват по време на консумация на алкохол.

През 1920 година миризмата на бекон става вдъхновение за компания за парфюми, която решава да съчетае характерния му аромат с 11 етерични масла и да създаде единствен по рода си парфюм.

Колкото и невероятно да звучи, беконът може да се използва и като средство за почистване на зъбите. В миналото, когато конецът за зъби все още не е бил изработен, хората хапвали бекон, за да са по-чисти зъбите им.

Днес този метод е стимулирал създаването на паста и конец за зъби с вкус на месния деликатес.

Въпреки че безспорно беконът е един от най-вкусните деликатеси, лекарите съветват да не прекаляване с неговата консумация, тъй като може да предизвика повишаване на лошия холестерол в кръвта.

Достатъчно е да хапвате само веднъж седмично бекон, за да извличате само полезното от него за организма си.

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати