gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пет неоспорими ползи от ориза

Пет неоспорими ползи от ориза

Ориз
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
8.90 лв.
Виж ››

Оризът е една от най-древните земеделски култури, превърнала се в емблематична кулинарна характеристика за азиатците. Но предимствата му далеч надхвърлят хранителните качества - извличаните от него суровини са ценна козметична съставка.

Различните видове ориз не се обработват много, така че високото съдържание на хранителна стойност в тях да се запази. Хората избират различни сортове на ориза, в зависимост от техните кулинарни нужди, а също така и заради наличието и възможностите за здравословни ползи от него.

Ето кои са 5-те неоспорими ползи, които може да ви предложи оризът.

Не съдържа глутен и холестерол

Все повече хора осъзнават, че страдат от непоносимост към глутен, което означава, че трябва да го отстранят от диетата си напълно.

Хубавото на ориза е, че той не съдържа глутен, а в същото време в достатъчно засищащ. Ниските нива на мазнини, холестерол и натрий пък ще помогнат за загуба на няколко килограма и за регулиране на наднорменото тегло.

Контролира кръвното налягане

Видове Ориз

Натрият може да подейства върху свиването на вените и артериите, увеличаване на стреса и напрежението върху сърдечно-съдовата система и повишаване на кръвното налягане.

Помага в борбата с Алцхаймер

Кафявият ориз съдържа високи нива на хранителни вещества, които стимулират растежа и активността на невротрансмитерите и по този предпазва от болестта на Алцхаймер.

Доказано е, че някои сортове ориз –див, черен и кафяв, стимулират определени ензими в мозъка, които на свой ред инхибират действието на свободните радикали и други опасни токсини, причиняващи деменция.

Грижи се за женската красота

Оризът е богат на аминокиселини, витамин Е, ферулoва киселина, алантоин и нишесте – вещества, които имат особено важна функция за доброто здраве и състояние не само на организма, но и на кожата. В козметичната индустрия оризовите протеини намират приложение най-вече заради подсилването на клетъчната хидратация.

Действа като диуретик

Оризовите люспи могат да ви помогнат да изгубите излишно тегло, да премахнете токсините от тялото и дори да отслабнете. Високото съдържание на фибри също увеличава чревното движение и предпазва от различни видове рак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати