ГМО оризът е единствената алтернатива на човечеството

ГМО Ориз

Човечеството ще бъде изправено пред глад съвсем скоро, категорични са учените. Поради тази причина те от няколко години насам се опитват да открият алтернатива за оцеляване. И успяха - това е ГМО оризът.

Британски учени създадоха иновативен вид бързорастящ ориз. Те са категорични, че културата е единствената надежда за оцеляване на човечеството. То ще ни спаси от глад и ще се превърне в основна суровина в дългосрочна перспектива.

Проектът за създаването на генномодифициран ориз бе започнат през 2008 година. Той бе наречен C4 Rice Project и се реализира с подкрепа на фондация Бил и Мелинда Гейтс. В него участват общо 12 научни институции от 8 страни.

Проектът се плануван да протече в четири фази. Учените оповестиха, че третата от тях вече е приключена и пристъпват към финализирането му. За целите на проекта те използват ориз от клас С3. Той обаче е твърде претенциозен. Поради това пред учените стои задачите да го изменят до С4. По този начин зърната ще станат по-непретенциозни, бързорастящи, а реколтата ще се увеличи с 50%.

Преходът ще бъде осъществен на база еволюционни фактори, което улеснява работата на учените. Новият вид ще е жизнено необходим на човечеството, тъй като едва след 35 години жителите на планетата ще имат нужда от двойно повече ориз от този, който се произвежда в момента в световен мащаб. ГМО продуктът трябва да засити тези нужди, а дори и да ги надвиши.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати