Една от най-често използваните мазнини не само за печене, пържене и намазване, но и в печенето на сладкиши, е маслото. Разнообразието от масла е голямо.
Въпреки уникалните му вкусови качества маслото не е най-полезната мазнина за здравето и затова се налага ограничената му употреба. В някои случаи се налага да се търси алтернатива на този млечен продукт. Ето някои възможности.
Свинска мас

Това е една вече позабравена мазнина, която придава обаче дълбочина на приготвеното сладко печиво. В нея се съдържат по-малко наситени мазнини, отколкото в маслото. Не съдържа трансмазнини, ако е наистина качествен продукт. Към полезните свойства на свинската мас може да добавим наличието на холин и витамин D в състава. Великденските курабийки със свинска мас са класиката в сладкишите.
Кокосово масло
Това е една подходяща алтернатива на маслото при всички следкиши. Предимството му е, че се връща в твърдо състояние на стайна температура. Екзотичният вкус на кокос променя вкуса на приготвената храна с него, но пък за сладкиши това в повечето случаи е бонус. Ако е нужно да се открои друг вкус, може да се използва кокосово масло без аромат, извлечено чрез студено пресоване. То е с неутрален вкус и висока точка на горене. Полезно е за храносмилането, здравето на сърцето и метаболизма.
Гхи масло

Това е пречистено краве масло и е перфектна здравословна алтернатива на кравето масло. Богато е на ненаситени мазнини и затова е полезно за сърдечното здраве. Получава се чрез топлинна обработка, при която се отделят белтъците и се изпарява водата. Богато е на витамини А и Е, подпомага доброто храносмилане и е основна мазнина в кухнята на Индия.
Орехово масло

Приятният вкус и наситен аромат, така подходящ за почти всеки сладкиш, е този, напомнящ на орехови ядки. Той придава изискан вкус на сладкото изкушение. Освен това има редица здравословни ползи, дължащи се на богатото му съдържание - витамини А, В, С и Е. Минерали мед, цинк, селен и йод, а също елагова киселина, забавяща процеса на стареене. Има ниско съдържание на наситени и мононенаситени мазнини.
Вижте също кои са най-полезните готварски масла, както и разберете кое готварско масло за какво се използва.
Коментари