Забранени храни при стеатоза на черния дроб

Забранени храни при стеатоза на черния дроб

Шкембе чорба

Чернодробната стеатоза е затлъстяване на черния дроб. Това е заболяване на обмяната на веществата, което се характеризира с отлагането на голямо количество мазнини в този орган. Хората със затлъстял черен дроб трябва да обърнат особено внимание на храненето си.

Забранените храни при стеатоза на черния дроб са варените и пушените колбаси и пушените меса, тлъстите меса, както и продуктите, съдържащи животински мазнини. Ако страдате от стеатоза на черния дроб, не трябва да ядете масло, мляко, сметана и яйца. Може да консумирате нискомаслено сирене, но трябва да избягвате кашкавала и подобните на него сирена.

Морските продукти също са забранени. Може да се консумира риба, но само ако е приготвена на скара.

Забранени са тлъстите супи като шкембе-чорба, [курбан-чорба], телешка супа или супа със свинско месо. Дори и пилешката супа трябва да се избягва. Болните могат да ядат леки зеленчукови супи и варени зеленчуци.

Не се разрешава приемът на рафинирана бяла захар и на рафинирано бяло брашно, което изключва от менюто на болния сладкарските изделия. Пастите, тортите, локумът, халвата и шоколадовите изделия са забранени.

Чернодробна стеатоза

Пържените ястия също са много опасни за хората със затлъстял черен дроб и са забранени за тях. Не трябва да се ядат пържени картофи, кюфтета от месо или картофени кюфтета. Забранени са и пържените тестени изделия като мекици, бухти, понички и пирожки.

Острите подправки, богатите на холестерол продукти и алкохолът също са строго забранени. Забранени са и газираните напитки, подсладените напитки, соковете и нектарите. Може да се пият само прясно изцедени сокове, без да се подслаждат. Билковият чай е разрешен, но трябва да се пие, без да се добавят захар или мед.

Въпреки ограниченията в менюто болните от чернодробна стеатоза не трябва да гладуват. Храненията трябва да са през около три часа, но да се яде по малко. Преяждането е вредно, както и гладуването.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати