Лъжи и истини за хляба

Хляб

Хлябът е една от най-старите храни, с която човечеството се препитава. Той е неделима част от трапезата ни. В наши дни има много и различни видове хляб, които избираме спрямо вкусовите си предпочитания и здравословните проблеми. Има доста лъжлива информация относно хляба и пътя, който изминава той от завода до търговските обекти.

Лъжа: Производителите слагат големи количества царевично брашно в пшеничения хляб, за да тежи повече.

Истина: Никой производител не прави това, тъй като царевичното брашно е по-скъпо от пшениченото и намалява обема на хляба.

Лъжа: В хляба има много сол, тъй като тя е най-евтиният консервант. Така се гарантира по-голяма трайност на продукта.

Истина: Количествата на солта в хляба се следят от Агенцията по храните. Оптималното количество, което се влага в него, е 1.6% и се добавя като вкусова добавка. Никой производител няма изгода да пресолява продукта си. Количеството сол в хляба е по-малко от половината количество, допустимо за ден.

Лъжа: Кората на хляба е много по-полезна от средата, тъй като влияе добре на храносмилането.

Бял хляб

Истина: Когато хлябът е направен от качествено брашно и всички технологични изисквания са спазени, всичките му части – средата и кората, имат един и същ състав.

Лъжа: Хлябът с добавки, като маслини и ким например се произвеждат от нискокачествено брашно, тъй като те променят вкуса му и не се забелязва разликата.

Истина: Добавянето на различни добавки налага използването на по-скъпо брашно, с повече глутен, тъй като те нарушават структурата и обема му.

Лъжа: В хляба се добавят трици, които стават причина за появата на мухъл.

Истина: Във всеки хляб има трици. Колкото по-тъмен е той, толкова по-високо е процентното им съдържание. Триците съдържат ценни вещества, които правят хляба по-балансиран и здравословен. Мухълът, от своя страна, се появява следствие на гъбични спори, които се развиват в условия на повишена влажност. Основни причини за тези замърсявания са пипането с ръце и всички ръчни операции. Хлябът в добрите индустриални автоматизирани производства не мухлясва толкова бързо.

Лъжа: Тъмните видове хляб се оцветяват с изкуствен кафяв оцветител.

Истина: Ръженият хляб има белезникавосив цвят. За постигане на характерното кафяво оцветяване, производителите използват малц.

Черен хляб

Лъжа: Шуплите в хляба говорят, че са използвани много набухватели.

Истина: Мехурчетата се появяват вследствие на процеса на втасване. Когато тестото е добре размесено, маята се разпределя равномерно и балончетата са навсякъде. Освен това на производителите им излиза твърде скъпо да добавят безразборно набухватели.

Лъжа: Пълнозърнестите видове хляб постигат консистенцията си благодарение на набухватели и оцветители, виновни за характерния им шуплест вид.

Истина: Истинските пълнозърнести хлябове са шуплести и с малък обем. Някои производители обаче произвеждат бял хляб и добавят малц, което кара хляба да изглежда мек, пухкав и в същото време – здравословен.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати