Защо и кога замразената риба е за предпочитане пред прясната?

Морски дарове
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см-39%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
4.00 лв.
Виж ››

Всеки знае, че рибата и морските дарове са полезни за нашето здраве! Ако обичате да си ги приготвяте и да ги хапвате, то знайте, че ще се наслаждавате на дългосрочни здравословни ползи от тях. Изборът на това какви морски деликатеси да си приготвим има и своите особености. Целта на тази статия е да ги споделя с вас.

Ще ви изброя начините, по които може да се уверите, че любимите ви морски дарове са пресни и че са пълни с протеини. Когато решите да си ги купувате, не го правете във ферми, където се отглеждат, защото тези ферми са си спечелили неособено добро име.

Сьомгата например, която се отглежда там, често се инжектира с антибиотици и пестициди, за да се премахнат паразитите, които има в нея. Не всички морски дарове, отглеждане във ферми, обаче са за изхвърляне.

Стридите и мидите например са чудесна покупка, ако са взети от такива ферми. Освен това са много лесни за приготвяне в домашни условия - може да си задушите мидите, после да ги оваляте в червен сос или просто да се насладите на суровия вкус на стридите, като ги хапвате от черупката. Освен че са много вкусни, тези морски дарове са богати на протеини, цинк, желязо, витамин В12, омега-3 мастни киселини.

Рибата е последната храна, която все още не е "опитомена". Тя е последната дива храна. Уловената прясна риба не съдържа никакви добавки, консерванти и антибиотици. Освен това прясната риба е най-здравословната храна на земята, защото съдържа омега-3 мастни киселини и витамин D - това са две от нещата, които не достигат в диетите на много хора. Прясната риба не съдържа наситени мазнини, които могат да запушат артериите.

Запомнете едно нещо при избора на риба - колкото е по-голяма тя, толкова повече токсини съдържа. Рибата не оставя въглероден отпечатък в тялото ни, както другите видове меса. Някои учени казват, че агнешкото месо например произвежда три пъти повече въглеродни емисии, отколкото обикновена консерва риба тон.

Ако ви се яде морска храна, но не ви се занимава да я чистите, купете си консервирана такава. Както всяка друга консервирана храна, така и консервираните морски дарове са много вкусни. За да избегнем обаче някои вещества, които се съдържат в самата консерва, е по-добре да избираме храни, консервирани в буркани или в кесии.

Зимно време, когато искаме да хапваме морски дарове, а по пазара не се намират пресни, си купуваме замразени такива. Оказва се, че замразените продукти може да са по-пресни дори от пресните. Сега ще ви обясня какво точно означава това. В някои страни замразяват морските дарове веднага след улавянето им. Това значи, че в тях се запазват свежестта и полезните вещества.

Когато се замразят, продуктите се транспортират много по-природосъобразно от пренасянето на прясната риба например. Според някои изследвания прясната сьомга ни вреди два пъти повече от замразената, защото замразената остава свежа във фризера, докато не решим да си я приготвим.

Когато слагате разнообразна храна на масата си, това помага и на нашата планета.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати