Всички ползи от спанака на едно място!

Спанак

Спанакът обикновено се консумира през зимата и пролетта и се счита за един от най-полезните зеленчуци. За разлика от останалите зеленчуци спанакът съдържа по-голямо количество протеини и минерални соли.

Спанакът е богат на желязо, витамини А и С, калий и калций.

Особено е полезен при страдащите от запек. Нискокалоричен е и е полезен за диабетици. В 100 грама спанак се съдържат 23 калории.

А на 26 март се отбелязва Денят на спанака, което е отлична предпоставка да си приготвите някоя полезна зелена гозба или салата със зеленолистния зеленчук. Може да го добавите към супи, омлети, като притурка към пица, кишове или пък да направите пюре.

Спанакът е изключителен зеленчук за спазващи диети. Съдържащите се минерални соли в храната на Попай дават сила на организма, действа успокояващо, подсилват костите. Подобрява кръвообращението, понижава кръвното налягане.

Витамините, които съдържа спанакът, действат добре при настинка и грип, подхранва кожата и очите.

Ползи от спанак

При закупуването на спанак трябва да се обърне внимание на листата. Те трябва да са тъмно зелени и лъскави. Когато се готви спанак, трябва да се консумира за най-кратко време.

Спанакът помага при наднормено тегло. Помага на храносмилателната система, предпазва от стомашни заболявания и подобрява функцията на червата. Освен това предпазва от рак на простатата и кожата.

Спанакът съдържа голямо количество витамин А, който предпазва очната ябълка от заболявания. Богат източник на витамин К е, който пази костната система. Предпазва и от остеопороза.

Спанакът действа успокояващото на нервната система. Честата консумация на спанак предотвратява стреса. Консумирането на спанак за вечеря улеснява и успокоява съня. Спомага за набавянето на цинк, желязо и магнезий.

Салата със спанак

Спанакът съдържа пептиди, които предпазват артериите и сърцето от различни заболявания.

Спанакът също така може да се използва и като маска за лицето за премахване на акне. Спанак се разбърква с малко вода и с масаж се нанася на лицето. Престоява около 20 минути. Този сеанс се повтаря няколко пъти през седмица.

Ако спанакът се консумира в нормални количества и не се прекали, има изключителни ефекти върху организма.

Но както много други продукти, така и спанакът, ако се консумира прекомерно, си има и своите отрицателни страни - стомашно разтройство, проблеми с бъбреците, разграждане на минерали и др.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати