Босилекът: Ароматна подправка, която лекува

Босилек

Голяма част от подправките, които използваме в кулинарията, могат и намират приложение при лечение на болежки. Те се приемат най-вече под формата на отвари.

Босилекът е една от тях. Познаваме босилека като подправка за вкусни салати. Използваме го и като правим сосове за паста. В кулинарията го използваме и за съставка на някои пици. Може би някои хора не подозират колко е полезен.

Босилекът действа противовъзпалително при заболявания на устната кухина, хроничен гастрит, хроничен колит, цистит, нефрит. Възбужда също и апетита. Той притежава и антисептично действие.

Ароматната билка усилва сърдечната дейност при заболявания на миокарда. Според народната медицина сок от пресни листа на босилек се използва при гнойни възпаления на средното ухо.

Босилекът: Ароматна подправка, която лекува

Дрогата на босилека се използва под формата на отвара. За отделните болежки съотношението е различно. Една супена лъжица от дрогата се залива с 300 мл кипяща вода и се вари 1 мин. Оставя се да се кисне в продължение на 30 мин.

След прецеждане от отварата се пие по 3 пъти на ден по 80 мл преди ядене. При възпалителни състояния на устната кухина този извлек се използва за жабурене и гаргара по 5 до 6 пъти дневно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати