gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Различните екзотични плодове, които могат да се намерят по супермаркетите и магазините, са чудесни на вкус и придават изключителна, необикновена нотка на трапезата.

Някои екзотични плодове са по-скоро непознати версии на добре известни ни плодове, с техния познат вкус, но изглеждат необичайни и красиви. Розовите грейпфрути и червените портокали например не се различават много от по-обикновените си братовчеди, но ако ги нарежем красиво като предястие, салата или десерт, те правят от всекидневието нещо изключително.

Горските ягоди са малки, твърди и със силен аромат. Малките цели кумкуати представляват миниатюрни портокали и някои хора ги ядат дори на една хапка, заедно с корите и семената. Ситно нарязаните кумкуати придават интересен вкус на плодовата салата, можем да ги готвим цели или да ги правим на мармалад.

Манго

Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Има различни видове манго. По правило дребните плодове са по-вкусни, защото в тях има по-малко количество фибри. Мангото се избира когато е започнало да омеква, значи е узряло. За да проверите зрелостта, вземете плода в дланта си и стиснете. Не притискайте края с палец, защото ще нараните пулпата.

Опитайте резени сурово манго, поръсени със захар и канела, поднесени с пикантни ребърца или пилешки гърди, печени с мед.

Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Папая

Избирайте папаята по същия начин като мангото – търсете плодове с жълта, а не със зелена кора, може да имат и малко тъмни петънца, но трябва да са меки и като ги вземете, пулпата леко да поддава под пръстите. Белете ги внимателно, защото кожицата е горчива. Яжте папаята поръсена с пудра захар и с пресен сок от обикновен или зелен лимон. Вкусна е и в състава на плодовите салати.

Бодлива круша

Бодливите круши са най-вкусни, ако са жълтеникави, а не зелени; трябва да бъдат твърди, но не много. Махнете всички бодлички с хартия. Обелете плода тънко, срежете го надлъжно на четвъртинки или напречно на резени. Бодливите круши са най-добри като гарнитура или в конфитюр.

Физалис

Твърдата, но сочна пулпа е много ароматна – леко кисела и с превъзходен вкус. Физалисът се избира като външните люспи трябва да бъдат неповредени, сухи и светли, да не са влажни. Отворете една люспа, за да видите дали плодът е узрял – трябва да бъде тъмнооранжев на цвят.

Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Ако го сервирате за десерт, внимателно отворете „фенерчето“, разкъсайте го на листчета и ги обелете назад, за да оголите плода. Ако използвате в плодови пити или конфитюр, махнете хартие-подобните листчета.

Можете да го поднесете за десерт, като потопите плода в течна бяла глазура или тъмен шоколад. Плодовете са много вкусни цели или срязани наполовина, със сметана, като пълнеж за сладкиш или торта. Поднесете ги върху канапета със сирене „Крема“.

Пасифлора

Познат и като гранадила, този плод има много приложения. Семената му също се ядат. Недоозрелите плодове са с гладка кожица – зеленикаво-пурпурна. Презрелите са със сбръчкана кожица, леки и сухи. Използва се в плодови салати -охладена и леко подсладена, втвърдете салатата с малко желатин. Добавете към смес за пандишпан и ще направите кейк с пасифлора; намажете отгоре сладкиша с глазура, направена от пулпата и семената на пасифлората.

Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Крем с пасифлора

Разбийте 300 мл гъста сметана, 12 издълбани плода пасифлора, 3 с.л шери и 1 с.л пудра захар. Украсете със сметана.

Мангостин

Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Този плод идващ от Тайланд, има деликатен аромат. Кората му е тъмна, обагрена е в червеникаво-кафяво. Купувайте плодове с неувредена кора. Когато, узреят, тя става тъмнопурпурна. При приготвянето му ви трябва един много остър, тежък нож или малко готварско трионче, за да прорежете внимателно пулпата, без да срязвате плода на две. Наблюдавайте пурпурната кора – тя лесно получава петна. Вдигнете горната половина от дебелата черупка, после извадете плода.

Рамбутан

Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Тези плодове имат кожица, покрита с меки бодлички, на цвят са тъмни, червеникавокафяви. Избирайте твърди плодове със свежо изглеждащи космести обвивки – оранжевокафяви, а не в тъмно пурпурнокафяво. При приготвяне, срежете кожицата и я обелете. Може да поднесете плодовете срязани наполовина, без да ги белите, за да се възхитят гостите на красивия им вид.

Карамбола

Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Този плод изглежда много красив, нарязан на резени. Има остър вкус, най-красив е в плодови салати. Избирайте гладки, неповредени, яркожълти плодове. Преди приготвяне, измийте, подсушете и нарежете на тънко. Няма нужда да ги белите.

Нар

Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Най-красивите от екзотичните плодове, но наистина само червените нарове си струват парите, защото са едновременно свежи на вкус и живописни. Зрелите нарове имат твърда, суха, гладка кожица, жълтеникава или кафява, но не бива да изглежда сбръчкана. При приготвяне, срежете плода наполовина и издълбайте семената с лъжица. Най-добре е да се ядат сурови, можете да ги сложите като украса на сладолед или чаша питие. Наровете са прекрасни и в солени ястия – опитайте ги с печен фазан.

Персимон

Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Кожицата трябва да е твърда и гладка като на узрял домат. Най-добре е да се ядат сурови или направени на пюре в кухненски робот – от пюрето се правят мусове, сладоледи и кремове.

Личи

Представете си плод, който има вкус на рози, и ще получите приблизително описание на плода личи. Плодовете трябва да са сухи, розовокафяви, а не зелени. Зелените ще узреят у дома, но ще трябва да поизчакате.

Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

При приготвяне, внимателно счупете черупките после ги обелете. Оставете ги цели, ако искате да изглеждат красиви. Когато нарежете плода и махнете костилките, той не изглежда чак толкова добре. Плодовете личи се ядат сурови, поднесени в красивите си черупки. Може да ги използвате и в плодови салати. Консервираните личи също са вкусни и са по-евтини от суровите.

Гуава

Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Нарежете на резени пресни плодове гуава и поднесете в плодови салати с други екзотични плодове. Ако не намирате пресни, поднесете консервирани. Сварените консервирани гуави са чудесни, когато се объркат със същото количество сметана или яйчен крем.

Фурми

Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Могат да се намерят и пресни в супермаркетите. Тогава са по-скоро жълти, вместо с блестящ тъмнокафяв цвят. Търсете твърди, лъскави, месести плодове. Фурмите са особено вкусни в плодова салата, объркани с пресен нарязан ананас и киви. За коктейлни хапки направете нарези в няколко фурми и с пош напълнете мястото на костилката със сирене „Крема“.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати