Шопската салата е най-здравословното мезе за ракия! Вижте защо

Шопска салата

В последно време ние отделяме много внимание на описанието на плодовете и зеленчуците от гледна точка на ползата, която могат да донесат на здравето и красотата. Лятото е пикът на свежите плодове и най-благоприятно време, за да подобрим с тяхна помощ своето здраве.

Най-разпространените у нас зеленчуци са краставиците и доматите и именно те са основни съставки в любимата ни Шопска салата. Някои смятат, че освен вода в краставицата няма нищо, но това не е така. В краставицата се съдържат доста витамини - С, В1, В2, РР. Има също така захар и много минерални соли. Консумацията на краставица понижава киселинността на стомашния сок.

Сокът от краставица очиства организма, като премахва токсичните вещества и шлаките. Съдържанието на калий освобождава организма от излишната течност и готварска сол, подпомага извеждането на пясък от бъбреците и влияе благоприятно на работата на сърцето и черния дроб.

Честата консумация на краставици забавя процеса на образуването на мазнини в организма. Препоръчително е за тези, които искат на намалят теглото си, веднъж седмично да провеждат разтоварващ ден, като през деня се изяждат до 2 кг краставици. Краставицата е един от малкото зеленчуци, които е по-добре да се употребяват неузрели, затова се ценят много малките краставички.

Краставици

В доматите също като в краставиците се съдържат много полезни хранителни вещества, витамини, минерални соли. В доматите има много витамин А и С, важен антиоксидант, магнезий, калий, желязо и баластни вещества. Доматите са източник на пигмента ликопен, който също е мощен антиоксидант.

Съдържащите се в доматите антиоксиданти и на първо място ликопенът защитават клетките на организма и съдействат за предотвратяването на рака. Американските учени са създали нов сорт домати, в който съдържанието на ликопен е 2-3.5 повече, отколкото в обикновените домати.

Консумацията на домати и доматен сок, но без добавена сол, също така намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и заболявания на кръвоносната система, подобрява работата на белите дробове, стомаха, панкреаса и предотвратява появяването на катаракта. Доматите са с ниска калоричност и високо съдържание на калий и затова също като и краставиците са полезни за хората, страдащи от затлъстяване.

Консервирани домати

Удивително е, че полезните свойства на доматите се засилват, когато се подлагат на термична обработка, понеже концентрацията на ликопен се увеличава при нагряване и консервиране. Така че, ако няма противопоказания, трябва да се консумират повече доматени продукти - сосове, пюрета, кетчупи и консервирани домати.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати