gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Мъже, зарежете соята!

Мъже, зарежете соята!

Веган

Мъжете незабавно трябва да редуцират приема на соя. Продуктът пряко влияе на репродуктивните способности.

Естествените съставки на соята, от която се правят редица вегетариански продукти като тофу увреждат семенната течност. Колкото повече соя консумира един мъж, толкова по-малки са шансовете му да се възпроизведе.

Специалистите по фертилитет безспорно доказват, че виновници за случващото се са фитоестрогените – растителен еквивалент на женските хормони. Когато се приемат от мъже, те намаляват скоростта на сперматозоидите и увеличават броя на тези с грешен брой хромозоми. Това затруднява процеса на зачеване и намалява шансовете им да станат бащи.

Експериментът започва с изследване на ефекта от ендокринни смутители като бисфенол А, който се използва в покритието на пластмасовите опаковки. След като 25-те участници биват наблюдавани в рамките на 2 години обаче, се оказва, че най-големи поражения за тялото носи именно консумацията на соя.

Днес соята е една от предпочитаните и масово консумирани алтернативи на месото и месните продукти. Все по-често на пазара се търси соево мляко, отколкото краве. Резултатите обаче ясно показват, че е редно мъжете да контролират приема на соеви продукти.

Други специалисти обаче са убедени, че данните изискват още изследвания. Подобни изследвания до момента са показвали, че наред със соята, кафето също намалява плодовитостта. Бирата, от друга страна, я увеличава.

Третата страна се представлява от специалисти, които залагат на умереността. Според тях нищо не е вредно, ако го консумираме с мярка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#261716
Соята е много тачена в страните с най-висока популацуя, а именно Китай, Япония, Корея итн. Интересно ми е как конкретно китайците са почти 1млрд и половина след като слагат соя почти на всичко и репродукцията никак не им куца.
0
0