Любопитната история на рома от времето на Колумб до днес

Любопитната история на рома от времето на Колумб до днес
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане
32.00 лв.
27.20 лв.
Виж ››

Предполагам, че доста от вас обичат да пият чай с ром за добро здраве и за лекуване на настинка? Сега ще ви разкажа откъде произлиза тази напитка и как се прави!

Ромът представлява дестилирана алкохолна напитка, направена от остатъчните продукти от захарната тръстика меласа и тръстиков сироп, който се прави чрез процесите ферментация и дестилация. Бистрият дестилат обикновено се налива да "отлежава" в бурета, които са направени от дъб или друг дървесен материал.

Известните области, в които произвежда тази напитка, са Карибите и Южна Америка, както и не толкова много в Индия и Австралия.

Историята на рома започва на карибските острови по времето на Христофор Колумб и е много свързана със захарта и нейното производство. Екипажът на Колумб донася на карибските острови през 1493 година растението, което променя икономиката на целия регион, както и пиенето по целия свят.

Захарната тръстика, която е донесена от канарските острови, процъфтява в топлия и влажен район на Карибско море. През 1672 година, питието, произвеждано от тази тръстика, придобива името, с което е известно и днес - ром. Хората, живеещи на карибските острови пиели ром, за да лекуват типичните болести за тропическият климат.

Собствениците на плантации със захарна тръстика, които произвеждали ром, го продавали на военни кораби, които искали да се задържат по-дълго с цел да се предпазят от пиратски нашествия. Моряците много бързо свикнали с рома поради простата причина, че напитката се запазвала в добро състояние много повече от бирата и водата, а когато имало дълги пътувания и ромът отлежавал - вкусът му дори ставал по-добър.

Любопитната история на рома от времето на Колумб до днес

През 30-те години на 18-ти век Британският флот въвежда дневна дажба на всеки моряк, която е около 300 мл. Постепенно ромът започнал да се разпространява по цял свят. Британските острови изнасяли ром за Великобритания, където се използвал широко за съставка на различни пуншове и където през 18-ти век ромът станал по-популярен дори от джина.

С въвеждането на нови методи за производството на захар от захарно цвекло, търсенето на захар в Европа много намаляло. Това води до намаляването на производство на захарната тръстика и съответно на рома.

В началото на 20-ти векът ромът губи позициите си на популярна напитка и почти не се употребява до втората половина на същия век, когато с развитието на туризма започва голям приток на хора към карибските острови, където ромът все още е на почит.

Ромът се произвежда главно на Карибите, но в Барбадос правят по-леки и сладки варианти на рома. Островът е смятан за родина на рома. В Куба се правят леки, изчистени и с по-остър вкус видове ром. Доминиканската република е известна с отлежалите, с богат вкус видове ром, които правят с местните захарен сироп и меласа.

В Европа основно се бутилира вносен ром. Англия и Франция внасят ром от бившите си колонии на Карибите, който допълнително отлежава и се бутилира на място.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати