Ромът е един от най-известните видове дестилирани алкохолни напитки. Той е произведен от захарна тръстика и тръстиков сироп, като процесът на производство минава през ферментация и дестилация.
Историята на рома се заражда на Карибските острови и датира от времето на Христофор Колумб. Растението тръстика е открито от екипажа на Колумб по време на второто му плаване в средата на 15 век.
В съвремието Карибските острови продължават да бъдат епицентър в производството на ром, като всеки от островите разполага със своя уникална рецепта за производство.
Освен на Карибите ромът се разпространява по цял свят и днес е една от най-широко популярните алкохолни напитки.
Какво всъщност съдържа ромът
В 100 г от алкохолната напитка ром се съдържат:
- 231 калории;
- 0.12 мг желязо;
- 2 мг калий;
- 0.02 мг манган;
- 0.05 мг мед;
- 9 мкг флуорид;
- 5 мг фосфор;
- 0.07 цинк;
- 66.60 г вода;
- 33.40 г алкохол.
Съставът на рома доставя ползи не само от гледна точка на хранително-вкусовата промишленост, но и в домашните козметични услуги.
Ромът намира приложение в маски с мед, краставица и домати, които действат тонизиращо върху кожата. Алкохолната напитка действа благоприятно и върху косата, като се съчетава чудесно с отвара с лайка и възстановява блясъка и нейната жизненост.
Вижте още какво е белият ром и характеристиките на черния ром.
Коментари