gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на вкусната домашната кайма

Тайните на вкусната домашната кайма

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
144303721k
Домашна кайма
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
30.96 лв.
Виж ››

Каймата е основен продукт за редица от най-любимите ни ястия - от вкусни кюфтета и кебапчета до добавка към спагети, мусака и пълнени зеленчуци. Често обаче, разчитайки на купешката кайма, можем да останем разочаровани.

Но да си приготвим сами вкусна домашна кайма, също си трябва майсторлък. Той се състои не само в избора на подходящи подправки, но и в правилните пропорции между комбинацията от различни видове месо и дори в големината на решетката, през която ще я смелим.

Подборът на месото също е изключително важен. Домашната кайма е доста по-различна на вкус, цвят и мирис от готовата. Това е така, защото в нея не присъстват всички добавки, които можете да прочетете на етикета на готовата кайма в магазина.

Кайма за вкусни кюфтета на скара

Кебапчета

Ако искате да приготвите вкусна кайма за кюфтета, най-подходяща е изпитаната комбинация от свинско и телешко месо. Свинското задължително трябва да е тлъсто, а телешкото - младо. Съотношението е 60:30:20, като последният процент е съдържание на сланина.

Това е така, защото вкусната кайма не трябва да бъде нито много мазна, нито много суха, тя трябва да е сочна, а това се получава при печенето на скара, когато мазнината се загрява и при разтапяното си задушава и приготвя протеините на месото.

Кайма за пържени кюфтета

Пържени кюфтета

Разбира се, горните пропорции се отнасят за кюфтета или кебапчета на скара. Ако ще приготвяте пържени кюфтета, то по-добре е да заложите на пропорция 60 процента немазно свинско към 40 процента телешко. Тук ролята на ефирното приготвяне се поема от яйцата и хляба, които допълнително олекотяват сместа, както и от олиото, в което се готвят.

Каймата трябва дълго да се меси и да се остави да почине поне 2 часа преди следващия етап на приготовление.

Кайма за суджук

Суджук

За вкусен суджук е много добра комбинацията от дивечово (глиган), свинско и телешко. Когато обаче правите такъв колбас, добре е да знаете, че процентът на най-сухото месо (дивечовото) трябва да е най-голям.

Замразяване на кайма

Кайма

Имайте предвид, че ако сте решили да замразите кайма, след размразяване трябва да се сготви цялата, а не повторно да се замразява. Тя е продукт, който променя вкусовите си качества при охлаждане на ниска температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати