Смело можем да кажем, че пържените кюфтета са нещо като официална религия на лакомниците. Каквато и диета да спазвате, никой не може да устои на порция кюфтенца с пържени картофи или свежа салата.
Разбира се, всеки готвач би искал да прави вкусни кюфтета, а най-важното за тях е да са приготвени от хубава кайма. И стигаме до онзи важен въпрос как да омесим кайма, от която да направим и кюфтета, и кебапчета, че и някое вкусно Руло Стефани.
Оказва се, че колкото кулинар, толкова и рецепти за омесване на кайма, коя от коя по-интересни и всяка претендираща за автентичност. След кратко проучване и няколко опита край печката ви предлагаме и нашата рецепта за омесване на кайма и нейното овкусяване.
За 1 кг стандартна кайма от свинско и телешко месо в съотношение 60/40 добавете 34 зрънца смлян бахар, 1 средно голяма глава лук, ½ връзка наситнен магданоз, 2-3 щипки джоджен, сол - на вкус, 10 г смлян черен пипер.
Добавете задължително 1 яйце, 2-3 филии хляб, накиснати в гореща вода или мляко, 50 мл вода или бира, 1 ч.л. Сода бикарбонат, чубрица и по желание кимион, индийско орехче и лют пипер.
Продуктите се омесват много добре с месото, за да се получи еднородна смес, да се разпределят правилно подправките. След това омесената кайма се намазва с олио и се прибира задължително поне за 2 часа в хладилник, за да се овкуси равномерно.
И докато чакате каймата да поеме ароматите на кимиона и бахара, трябва да си изберете и любима рецепта за кюфтенца. Ние смятаме, че от мамините кюфтенца по-вкусни няма.
Виж също какви подправки се слагат на кайма, как се съхранява кайма и как лесно да размразите кайма.
Коментари